Какво се случи: Балкан стана вторият български отбор, който ще бъде част от груповата фаза на ФИБА Къп след Левски Лукойл. В “Арена Ботевград” селекцията на Небойша Видич загуби от Ден Бош с 66:68 във втория си двубой от квалификацията в турнира. Ботевградчани обаче продължават напред заради победата си с 86:76 на холандска земя отпреди седмица и след общ резултат от двете срещи 152:144.

Най-добри: Микейл Хопкинс поведе колоната на реализаторите за Балкан, като се разписа с 18 точки, които допълни с 5 борби, 2 асистенции, 1 открадната топка и 6 чадъра. Националът Димитър Димитров го последва със 17 точки и 5 борби.

Джонатан Уилямс бе най-резултатен за Ден Бош с 21 точки.

Повратна точка: След 10 минути игра на таблото в “Арена Ботевград” бе изписано равенство – 16:16. През втория период ботевградчани дръпнаха с 5 точки чрез Димитър Димитров и Микейл Хопкинс, но холандците стигнаха до 31:34 на голямата почивка.

След паузата гостите направиха серия от 13-0, дело на Джонатан Уилямс, за да обърнат до 46:36. Вицешампионите обаче се върнаха и намалиха до 47:50 след кош на Крис Минков, но холандците фиксираха 56:49 в своя полза след 30 минути. През последната четвърт ситуацията на паркета не се промени, но Балкан не допусна разликата в полза на съперника да се превърне в двуцифрена, като в края дори я намали до 2 точки.

Какво предстои: Балкан ще играе в група Б на турнира заедно с АЕК Ларнака, Минск и Белфиус Монс.

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН – ДЕН БОШ