Павел Маринов пристигна във Франция преди ден, а първата си тренировка с новия си тим Каен ще проведе във вторник сутринта. Пред Оuest-france.fr крилото говори за амбициите и кариерата си.

- Защо избра Каен?

- Когато разговарях с треньора той изглеждаше много мотивиран да работи с мен. Въпреки че е на 52 години, той вече има 15-годишен опит на високо ниво. Начинът, по който говореше ми хареса. Освен това, исках да се върна в ПРО Б. Аз играх шест месеца в тази лига с екипа на Лил. Хареса ми шампионата и искам отново да се състезавам в него.

- Направи впечатление при предишния си престой…

- ПРО Б е много конкурентна лига. Не е лесно да се играе на това ниво. Има много млади талантливи баскетболисти, атлетични играчи, различни философии на игра. Нямам търпение отново да се върна на терена. Що се отнася до моята статистика, не играя за цифри.

- Ръководителите на Каен не смятаха, че ще те убедят лесно да се присъединиш към тима…

- Не знам, това е тяхно мнение. Аз не съм Коби Брайънт, а просто баскетболист. Може да съм по-добър от някои, но не съм специален. Ще видим. Във всеки случай не искам да ги разочаровам.

- Какви са силните ти страни?

- Мисля, че съм завършен играч и мога да правя всичко. Харесва ми да подавам, да контролирам темпото на мача. Най-вече обичам да създавам ситуации, не съм реализатор по природа. Обичам да се боря и да помагам на отбора да печели.

- Видяхме изявите ти за България в световните квалификации през септември, при победата над Франция. Не се ли надяваш да играеш на по-високо ниво – в ПРО А или в отбор, който играе в европейски турнир?

- Това е добър въпрос. За играчи като мен от Източна Европа, особено с българско гражданство, е трудно да печелиш в Западна Европа, защото ние нямаме името и профила за този пазар. Идвайки във Франция, ще се опитам да докажа себе си, стъпка по стъпка. Това е дълъг процес за мен.

- Тази победа на България срещу Франция ли е най-хубавият момент в кариерата ти досега?

- Разбира се, винаги ще помня този мач. Не всеки ден срещаш такива играчи. Това е страхотен опит, но е просто един мач. Не променя нищо за мен. Аз си оставам играч от ПРО Б. Тази победа не променя нищо.

- Гордост ли е за теб да бъдеш капитан на България?

- Разбира се. Това беше една от моите мечти, която стана реалност.

- Би ли се върнал в България?

- Сезонът в България стартира вече. В българското първенство ще се върна, когато съм по-добър, след време. Готов съм да играя. Започнах подготовка още в средата на август, тъй като исках да играя в чужбина.

- Запознали се вече със съотборниците си?

- Познавам един от тях – Пол-Лу Дивикуе, с който играхме в Лил. С останалите все още не се познаваме.

- Какво те вълнува извън баскетбола?

- Имам прекрасна жена и две деца, много приятели от детството, с които започнах в баскетбола. Не се интересувам от материалното, повече ме вълнуват човешките отношения.