Какво се случи: Белгия продължава да пише история на световното първенство за жени в Испания. Тимът на Филип Местдах се класира на полуфинал на шампионат на планетата при първото си участие. Това стана факт, след като белгийките се наложиха над финалиста от последното европейско Франция с 86:65 в третия 1/4-финал от надпреварата в Тенерифе.

Най-добри: Бронзовата медалистка от Евробаскет 2017 Ким Местдах изнесе силен двубой за победителките и се разписа с 23 точки, които допълни с 6 борби и 3 асистенции и бе 7/10 в стрелбата от средно разстояние. Емма Мийсман добави 16 и 9 борби. Жули Алеманд, която черпи вдъхновение във френския АСВЕЛ от фигура като Тони Паркър, оформи дабъл-дабъл – 11 точки и 13 асистенции.

Марин Йоханес бе най-резултатна за Франция със 17 точки. Енден Мийем остана с 15.

Повратна точка: Убийствената втора четвърт, в която Белгия реализира 33 срещу 14 точки за своя съперник и взе аванс от 22 на голямата почивка, се оказа повече от достатъчна за успеха. 

Какво предстои: На полуфиналите, на 29 септември Белгия ще се изправи срещу световните шампионки от САЩ, които по-рано днес отстраниха Нигерия след 71:40.

СТАТИСТИКА ОТ БЕЛГИЯ - ФРАНЦИЯ

Вижте сами: