Президентът на руската федерация по баскетбол Андрей Кириленко изпитва сериозни притеснения относно продължаващите спорове между ФИБА и Евролигата за календарите им и световните квалификации. Бившият баскетболист на Бруклин е убеден, че на Сборная са нужни най-добрите играчи в следващите срещи от пресявките през ноември. 

Все още няма промяна, но продължаваме разговорите. През последната година позволихме на отборите да решават сами дали да пускат играчите си за националните отбори или не. Поехме този риск и дадохме възможност на много млади играчи. Нашият тим беше победен и сега сме изправени пред ситуация, в която нямаме право на грешки. Следващият игрови прозорец ще бъде ключов за нас. Ако отборът не играе добре, това ще ни коства класиране на световното първенство, както и на Олимпийските игри”, сподели Андрей Кириленко.

“Какъв е смисълът да се опитваме да популяризираме играта в Русия чрез ВТБ Лигата, ако нямаме най-добрите си играчи за националния отбор?! Не мога и не приемам как отборите нямам да позволят на баскетболистите да се присъединят към представителния си тим за тези срещи, които ще бъдат най-важните в новата история на Русия”, допълва европейският шампион със Сборная от Испания 2007.