Какво се случи: Левски Лукойл стопи 24-точков пасив, но отстъпи срещу Карху с 88:93 в зала “Универсиада” в първия мач от втория квалификационен кръг за Шампионската лига. Нищо, обаче, не е приключило, защото реваншът е в петък (28 септември) във Финландия.

И още: В първия кръг “сините” отстраниха литовския Шяуляй с 2-0 успеха. За да достигнат до третия и заключителен рунд в пресявките, където вече чака френският Нантер, момчетата на Константин Папазов трябва да спечелят в Каухайоки с поне 6 точки разлика. В случай, че не успеят да влязат в групите на най-силния клубен турнир на ФИБА, сезонът на международна сцена за тях ще продължи във ФИБА Къп.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ: Левски Лукойл стартира със серия от 5-0, но скоро гостите изравниха. Последваха равностойни минути, макар и нискорезултатни, а след края на встъпителната четвърт Карху взе крехък аванс при 20:19. “Сините” си върнаха инициативата с тройка на Асен Великов, но активът им бързо бе заличен от ново равенство при 26:26. Последваха 7 безответни точки на финландците, които вече натрупваха самочувствие и се оттеглиха на почивката с най-голямата си преднина до момента - 44:35.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ: Секунди след завръщане от съблекалните разликата се вдигна до двуцифрена. В продължение на повече от 3 минути единствените отбелязани точки на Левски Лукойл бяха от далечна стрелба на Деян Иванов, докато авансът на Карху набъбна до 20. Кошмарните минути за “сините” продължиха и до четвъртата част, която финландският първенец стартира при 76:53.

Домакините опитаха да щурмуват последните 10 минути с далечна стрелба и висока скорост. От 24 разликата падна до 11, после и до 9, и 3:38 минути преди сирената надеждите все още бяха живи. Патрик Рембърт фиксира 82:85 от наказателната линия, преди ново откъсване на Карху при 90:84 да бъде намалено до 88:90. Но време за обрат вече нямаше.

Най-добри: Деян Иванов бе най-резултатен с дабъл-дабъл от 16 точки и 11 борби. 15 точки вкара Христо Захариев, Патрик Рембърт завърши с 14, а Калоян Иванов и Божидар Аврамов добавиха по 13.

СТАТИСТИКА ОТ ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ - КАРХУ

Вижте пълен запис на двубоя между Левски Лукойл и Карху: