Левски Лукойл ще започне участието си във втория кръг на квалификацията за Шампионската лига след броени часове. В 19.00 ч. в столичната зала “Универсиада” шампионите приемат Карху в първия мач между двата състава от пресявките на турнира, който ФИБА организира.

За да продължи напред селекцията на Тити Папазов ще трябва да вземе две победи срещу финландците или да си осигури по-голям точков баланс от двете срещи. Реваншът е на 28 септември от 18.30 ч. в “Арена Каухайоки” в Каухайоен.

“Сините” стигнаха до тези двубои, след като отстраниха литовския Шяуляй, докато Карху се справи с румънския Орадея в първия кръг на квалификацията. Сега шампионите на България и на Финландия ще се изправят един срещу друг.

СТАТИСТИКАТА

Столичани могат да се похвалят с по-добра успеваемост в стрелбата от игра – 51% срещу 43% за Карху, като за две точки тя е 58% срещу 46% за финландците, както и 38% срещу 36% от тройката. Българският тим е по-точен и от линията за изпълнение на наказателни удари – 84% срещу 65% за съперника.

Левски Лукойл има на сметката си средно по 24 точки след грешки на противника срещу 11.5 на Карху. Освен това, “сините” имат повече отбелязани точки под коша – средно по 42 срещу 32 за финландците.

СЪПЕРНИКЪТ

Карху е основан преди 108 години. Домакинските си мачове играе в “Арена Каухайоки”, която разполага с капацитет от 2000 седящи места. Шампион на Финландия от 2017/2018, след 4-2 победи във финалната серия срещу Салон Вилпас. Треньор е 42-годишният Юси Лааксо, който води тима от февруари 2017 г., а преди това е помощник в щаба на Карху в продължение на две години. Във визитката му личат два бронзови медала в женското първенство на Финландия с Хелсингин от 2008 г. и с Каухайоен от 2013 г.

ИГРАЧИТЕ

Впечатление в състава на Карху прави по-ниския ръст на отбора. Американецът Майкъл Моузър стига до 203 см., следван от Микаел Лайхонен с 202 см. и Аменхотеп Обиф с 201 см. Последният обаче навъртя 24 точки и грабна 7 борби срещу Орадея в Румъния преди три дни. Бившият играч на Мичиган Стейт Дорел Съмърс пък се разписа с 19, а Мойзър добави 12 точки. Другите чужденци в състава на Карху са 190-сантиметровият Боян Сарчевич, бившият възпитаник на университета в Невада Рене Руги и подвизавалият се в Лигата за развитие към НБА Марвин Сингълтън. 

В Карху пък ще трябва да обърнат сериозно внимание на близнаците Калоян и Деян Иванови, както и на Божидар Аврамов, Патрик Рембърт и Христо Захариев, които бяха с основна заслуга за двете победи над Шяуляй през последната седмица. Добре срещу литовците се включи и Никола Маравич от пейката в мач №2, а това със сигурност може да бъде от полза на Левски Лукойл и днес.

Ще повторят ли "сините" сценария от Шяуляй или Карху няма да се даде толкова лесно, ще разберем по-късно днес, когато двата отбора излязат на паркета в зала "Универсиада".