Мъжката А група ще бъде разделена на две групи и през 2018/2019. Отборите ще играят по пет на Запад и четири на Изток. Това стана ясно след последното заседание на българската федерация по баскетбол.

На Запад сили ще мерят Академик София, Шампион 2006, Атлетик, Рилски спортист-2 и Видабаскет. На Изток пък един срещу друг ще играят Икономически университет-Варна, Чавдар Троян, Черноморец и Шумен.

Новият сезон в А група стартира на 14 октомври. Играят се мачове на разменено гостуване в първия етап, а след приключването му се оформят Първа петица и Втора четворка, като първите два отбора в класирането се класират директно в Първата петица.

Третите и четвъртите ще излязат помежду си в бараж на разменено гостуване, като победителите от тези баражи играят на неутрален терен за попълване на петицата. Играе се на разменено гостуване и в петицата, и в четворката. През втория етап не се зачитат точките от първия етап. След изиграване на срещите от тази фаза предстоят плейофи. 

Четвъртфиналите ще бъдат до две победи от три мача, както и полуфиналите. Финалът и мачът за бронза ще преминат по същата схема.

Турнирът за Купата на БФБ ще се проведе след изиграването на плейофите.