Липсата на голяма спортна зала в Стара Загора е причини за сериозни притеснения в Берое. Това заяви президентът на клуба Васил Кифев, който изрази мнението си за спортната база в Града на липите.

Грехота е град като Стара Загора да няма голяма многофункционална спортна зала, която да приема спортни състезания и концерти от европейски и световен мащаб. Община Стара Загора прави всичко възможно да убеди държавата, че градът ни заслужава такова съоръжение. Построиха се зали в Бургас, Русе и Шумен, където почти не се развиват колективните спортове. Грехота е град, който развива всички видове спорт, да няма модерно съоръжение”, казва шефът на старозагорския клуб.

Според него, общинското ръководство начело с кмета Живко Тодоров прави каквото е нужно, за да реши този проблем и сподели, че се надява в скоро време това да се случи.

Баскетболът, като спорт, има сериозен проблем със спортно-техническата подготовка. Мъжкият и женският отбор на Берое плюс всички възрастови групи, тренират и играят в една единствена зала, което няма как да доведе до високо качество на подрастващите. Опитваме се да пращаме децата по физкултурните салони в училищата, но и там условията, както и графикът, рядко позволяват провеждането на нормален тренировъчен процес“, коментира още Кифев.

Когато си 8-ми клас в Езикова гимназия, учиш пет часа на ден чужд език. Пет часа на ден баскетбол са необходими на едно дете на 14 години, за да стане професионален баскетболист. Много често трябва да отговарям на въпроса защо няма местни играчи в първия ни отбор. Отговорът е ясен. Въпреки всички тези проблеми, в момента имаме шестима национали в юношеските възрасти, което е прекрасна оценка, както за качествата на момчетата, така и за работата на треньорите в школата ни”, коментира още председателят на Управителния съвет на Берое, като посочи, че баскетболът е останал единственият спорт в Стара Загора, чиито проблеми с материалната база все още не са решени.