Щастлив съм, защото бихме един от най-добрите отбори в Европа и света, но като треньор трябва да остана здраво стъпил на земята. Имаме друг мач и трябва да се борим. Трябва да вярваме в себе си по същия начин”, заяви селекционерът на България Любомир Минчев след успеха на неговите момчета над европейския шампион от Словения 2013 Франция със 74:68 в “Арена Ботевград”.

МЕЧТАТА ВЕЧЕ Е ФАКТ! БЪЛГАРИЯ ПОДЧИНИ ФРАНЦИЯ

Аз не съм променял много неща. Нито като принципи за игра в защита. Разбира се, имаше някакви специални указания в определени ситуации с определени играчи. Може би емоцията, че излязохме срещу такива класни баскетболисти ни подейства стимулиращо. Не сме правили някаква специална подготовка за играта на нисък пост. Идеята ни беше да спрем борбата им в нападения, да ги форсираме и да играем пет на пет. Това обаче не успяхме да го направим, особено в края на първата част. Момчетата все пак си свършиха работата. Сбориха се отдолу. Не им дадоха да вземат доста борби. Те имаха и по-висок процент стрелба до полувремето, но не трябва да подценяваме работата, която свършиха моите момчета”, коментира наставникът на “лъвовете”

Всеки един отбор има спадове по време на мачовете си. Най-добрите отбори не позволяват такива големи амплитуди. След доброто начало, в последната минута на първата част допуснахме елементарни грешки и това позволи на Франция да намали разликата. На нас ни падна и тонуса, което си личеше и в играта ни в нападение. Все пак успяхме да удържим до полувремето. След почивката направихме доста по-малко грешки”, каза още Любо Минчев.

През цялото време повтарях, че не трябва да се сравняваме с тях. Те имат по-добри реализатори. Ние трябва да се борим в защита и да ги ограничим, а не да се надстрелваме с тях. Точно това им казах на полувремето. В края французите имаха някои отворени стрелби, но не ги вкараха. Но това го отдавам като заслуга на играчите си”, сподели доволният треньор.   

Може би сега съжаляваме за тези мачове, които загубихме тук с по 1-2 точки, но ние в първата фаза на квалификациите не бяхме в целия си състав. Без да искам да звучи това като оправдание. Ние бяхме с Везенков и Дий Бост единствено във Финландия. Да, сега Чавдар липсва. Но този път това не ни попречи. Ние като отбор нямаме този потенциал, който има Франция. Този успех бе задължителен, защото ние имахме какво да губим. В последните три години, затова работи – да подобрим имиджа на тима и това можехме да загубим в този ден. Не трябва обаче заради тази победа да изпадаме в еуфория. Да, бихме, но сега и очакванията ще стават по-големи”, завърши Любомир Минчев.