Националът на България Дий Бост ще стартира новия сезон в руския гранд Химки, с който ще се завърне в Евролигата. 188-сантиметровият гард ще бъде съотборник на Алексей Швед през новия сезон, но преди това двамата може да се изправят един срещу друг в световнaта квалификация на нашите срещу Сборная на 16 септември.

28-годишният американец с наш паспорт ще носи №3 в Химки, тъй като досегашният му №1 е зает именно от лидера на националния отбор на Русия. Това разкри самият Дий Бост пред руските медии.

Моят номер е зает от Алексей, така че ще играя с №3. С него бях в училище, в колежа и в Турция. Затова не ми беше трудно да взема това решение”, казва Дий Бост, който прекара малко повече от седмица в Химки.

Все още не съм имал време да се разходя из града. Посетих само няколко ресторанта. След тренировка се прибирам, за да почивам, а след това отново в залата. В началото винаги е така”, споделя носителят на Купата на Франция със Страсбург от миналия сезон.

Оказва се, че Дий Бост е бил отдаден и на футбола в гимназията.

Докато бях в училище, бях защитник. През 2006 г. помогнах на тима си да стане шампион и бях много щастлив. Наистина бях добър, но след това реших да се занимавам само с баскетбол, защото в него имах повече успехи."

Дий Бост не е първият българин, който ще играе за Химки.

Знам, че преди време Ърл Роуланд е бил в Химки няколко сезона. Българският си паспорт получих след успешен сезон в Полша. От федерацията се свързаха с мен, казаха че търсят гард. По онова време имах предложение и от Беларус, но ситуацията около документите в България се получи по-бързо и веднага ги подписах”, спомня си бившият възпитаник на Мисисипи Стейт.