В състава на Спартак Плевен през новия сезон ще бъде Никола Ангелов. Бившият юношески национал се завърна в България, след като премина през Мортън Колидж и Мисури Вали Колидж в САЩ. Преди това крилото носи екипите и на Овергаз и Чардафон-Орловец.

СПАРТАК ВЗЕ И КОЛЕЖАНИН

Никола Ангелов отдели време, за да разкаже пред BBALL.BG малко повече за себе си, как се чувства в Спартак и какви са очакванията му за 2018/2019.

- Разкажи ни за себе си…

- Роден съм във Видин, но съм живял в София. Започнах с баскетбола в БУБА при Емилия Кръстева. След това се преместих в Овергаз при Виктория Маринова. Последната ми година бях в Чардафон при Владимир Искров и Теди Буков. След това заминах за САЩ. Четири години бях в университет, а след това година в Ню Джърси, Чикаго и Мисури. Наистина хубави места. Срещнах се със страхотни хора. И баскетболно напреднах допълнително.

- Как виждаш разликата между баскетбола тук и в САЩ?

- Тук се играе по-позиционно, а в САЩ се залага повече на хвърляне и борба. Четири човека се нареждат на тройката, а един се бори. Докато тук нещата са по-традиционни. При нас се залага повече на позициите, което за мен е много важно. Eвропейският баскетбол повече ми допада. Там се залага на по-бързата игра, но тук се чувствам по-добре чисто баскетболно.

- Някой от семейството ти занимавал ли се е с баскетбол?

- Баща ми е играл във Видин до 16-годишна възраст. Майка ми е била лекоатлетка. Брат ми се е занимавал до юношеските си години. Дядо ми Никола е бил спортист дълги години. Всички в семейството ми са фенове на спорта. Нямам търпение да се смесят с плевенската публика. Чувал съм, че е една от най-добрите.

- Имаш ли любим играч?

- Леброн Джеймс е доста интелигентен играч и много уважавам това. От европейските може би Лука Дончич, който наистина е много добър, както и Милош Теодосич. Двамата са от този тип играчи, които много подават.

- Ще излезеш срещу баскетболисти като Калоян и Деян Иванови, както и срещу Йордан Бозов, който миналия сезон направи сериозно впечатление...

- Нямам търпение. Аз съм ги гледал единствено като зрител. За мен ще бъде доста интересно. Не съм си и представял, че някой ден ще мога да играя срещу тях. Смятам, че Йордан Бозов е еталон за един добър спортист. Той показва как баскетболистите трябва да подхождат към играта. Николай Върбанов, който също е в Плевен, е такъв играч и ние можем само да се учим от тях. Надявам се и ние да станем по-добри покрай тях.

- Какво е да си в отбор, съставен от опитни и млади български играчи?

- С някои от тези играчи имах възможност да играя по време на юношеските ми години, а по-опитните само съм ги гледал по телевизията. Радвам се, че ще бъдем заедно. Атмосферата в отбора е много хубава. Като цяло мисля, че сме доста сплотен колектив. Това ме радва и се надявам да ни помогне по време на сезона.

- Как се работи с Александър Дяковски?

- Разбирам се много добре с него. Държи отбора да е в добро състояние. Има добра комуникация с всеки един играч. Това наистина е важно. Освен това, той е много добър човек. Радвам се, че мога да работя с него. Гледал съм го като играч.

- Какви са очакванията ти за сезона?

- Надявам се да можем да се преборим с по-силните отбори. Искаме да подобрим класирането на Спартак от миналия сезон. Смятам, че можем да бъдем в горната част на таблицата. С нашия колектив дори се надявам, че можем да постигнем нещо повече и в турнира за Купата.

- Какво би пожелал на себе си и съотборниците си, както и на хората, които ще ви гледат?

- Пожелавам си най-вече да сме здрави. Искам да радваме постоянно публиката, защото знам, че обича баскетбола. Няма нищо по-хубаво от това.