Скромността, която личеше в думите на Александър Везенков при пристигането му на летището в Атина, не бе подмината от гръцките журналисти, които вече дори не се опитват да крият симпатиите си към нашето момче. А нещата, които обикновено той казва, макар и не многословни, винаги са подкрепени с действия.

Сега ситуацията на българина изглежда обещаваща. След три години в Барселона, които Везенков спокойно може да определи като урок по търпение, дойде ред на нов престой в Гърция. Там, където до 2015 г. с Арис 206-сантиметровото крило бе носен на ръце, заради таланта, но и упоритата си работа.

Всичко, което е необходимо, за да върне увереността на Везенков в собствените му сили, е налице. В Олимпиакос той ще работи с професионален екип от най-висока класа – екип, който ръководен от треньора Дейвид Блат, вярва в таланта и е готов да му осигури роля и място сред най-добрите.

И като заговорихме за най-добри няма как да подминем сходствата между родния национал и друго голямо име в селекцията на гранда от Пирея – Йоргос Принтезис. И, не. Не става дума единствено за това, че двамата играят на една и съща позиция.

2018 г. за Везенков напомня ужасно много на 2011-та за Принтезис.

След 7-годишен престой в Олимпиакос (2002-2009), в които междувременно дори е даден под наем в Олимпия Лариса (2006-2007), през 2009-та Принтезис подписва тригодишен договор с испанския Уникаха Малага, в който фигурира и клауза за преминаване в отбор от НБА след втората година.

Звучи познато, нали?! По сходен начин изглеждаше и контрактът на Везенков с Барселона. 3+1 години, с опция за НБА, но след третата.

Може би е редно да споменем, че Принтезис е изтеглен от Сан Антонио Спърс под №58 в драфта на НБА през 2007 г. 10 години по-късно Везенков попадна в същата лотария, но под №57, където правата му държат Бруклин Нетс.

Приликите продължават и с наградата за Най-добър млад играч на Гърция. Принтезис я печели именно през 2007-ма. Везенков пък я грабва два пъти (2013, 2014).

Обратно на Принтезис.

На 27 април 2011 г. Йоргос се завръща в родния си тим. И тогава прави големия си пробив. Онзи титаничен финал на Евролигата се оказва съдбовен за него. Олимпиакос спори за трофея с ЦСКА Москва, когато при оставащи 0,7 секунди до сирената бележи победния кош след асистенция на Василис Спанулис, за да донесе титлата на „червено-белите“, а по-късно да ги изведе и до върха в Гърция.

През юли 2012 г. подписва нов 3-годишен договор с Олимпиакос, въпреки че сред възможностите му се появява и предложение от Фенербахче на стойност $ 4,5 млн. Година по-късно отново е шампион на Европа. През 2014-та удължава с тима от Пирея до 2017 г., а през миналото лято сложи подписа си под контракт за нови три години.

Така завръщането му в Пирея през 2011 г., всъщност, се оказа рестартът в кариерата му, от който Принтезис се нуждаеше.

Такова си пожелава да е новото начало в Гърция и Александър Везенков. С Олимпиакос. И с Йоргос Принтезис като негов чисто нов съотборник.