Една от големите надежди на Босна и Херцеговина Джанан Муса е минал през доста трудности, за да стигне до НБА. Мечтата му се сбъдна през това лято, след като Бруклин заложи на него в драфта под №29. Самият той не се притеснява да говори за детството си и за белезите върху него, оставени от войната в бивша Югославия.

Югославските народи имат самодисциплина, която другите не познават, защото ние сме деца на войната. Не съм бил роден, но знам какво е, защото баща ми беше в армията. Той отговаряше за 2000 войници. Когато видите как някой умира, нормално е да сте емоционални. Има нещо, което никой не може да опише. Ужасът от войната ни е направил по-силни”, убеден е 19-годишният баскетболист.

Докато играе за Цедевита в Хърватия, Джанан често чува обиди на религиозна основа по свой адрес.

Докато седях на пейката чувах всичко и то много ме засягаше. Бях на 16 години, а тимът ми загуби. Феновете започнаха да ме обиждат и да хвърлят предмети по мен. Тогава си поставих за цел да свикна с тези неща. Те не са лоши хора, просто подкрепят своя отбор, но начинът им е грешен”, разказва Изгряващата звезда в Еврокъп.

Джанан се ражда в Бихач – градче, което се намира в крайната северозападна част на Босна и Херцеговина, на брега на река Уна. Той е второто дете в семейството на босненците Росмир и Саудина. Като малък намира убежище във футбола, но впоследствие играта с оранжевата топка го спечелва на своя страна.

Започва с баскетбола в школата на КК Босна, когато е на 8 години. Когато той и близките му се преместват в Сараево, заиграва в Кош. През 2014 г. талантът му е забелязан от хърватския гранд Цедевита. Дебюта си в евротурнирите прави на 15 октомври 2015 г., превръщайки се в деветия най-млад играч в историята на Евролигата. В първите 4.55 минути от мача отбелязва 4 точки.

През юни 2017 г. участва в баскетболен камп на Найк в Тревизо, където става Най-добър играч на събитието. През миналия сезон прави впечатление в Еврокъп и записвайки средно по 10.5 точки и 3.2 борби, става Най-добър млад играч в турнира. През юни пък Нетс не се поколебаха и заложиха на него в първия кръг на драфта в НБА.

На сметката си Джанан Муса има титлите и купите на Хърватия през последните три сезона, Суперкупата в Адриатическата лига от 2017 г., както и място в Идеалния отбор на последната надпревара за изминалата година. Получава и приза за Талант №1 в Адриатика.

Вижте го сами: