Мениджърът на Академик Бултекс 99 Пловдив Асен Николов коментира пред PlovdivNews.bg новия си пост в клуба, селекцията и финансовото състояние на отбора.

- Г-н Николов, разговарям не с треньора, а с главния мениджър на Академик, това крачка напред или назад е?

- По-скоро крачка настрани, тъй като не виждам своето бъдеще в ръководни функции, а и смятам, че клубът в лицето на Васко и Тина има прекрасни ръководители живеещи и милеещи за развитието ни. Последните сезони са доказателство за това. Обикновеният зрител не осъзнава колко усилия и сърце дават те за нашия клуб.

- Крачка встрани, но не се отказвате от треньорската професия?

- Няма да крия, че ежедневната работа с отбора, както и напрежението преди и по време на мачовете ми носи удовлетворение. Смятам, че през последните 2 години съумяхме заедно с момчетата да предложим доста емоционални моменти на зрителите в залата. Удоволствието да видиш усмивките играчи, фенове, спонсори и ръководители след победа е нещото, което ме е карало да чувствам удовлетворение от тази професия.

- Как се стигна до идването на Костич?

- Работата в клуб като нашия с доста по-малък бюджет от водещите отбори изисква доста енергия и отговорност, както разбира се и доста нерви. За да имаме успехи отборът се нуждае от човек, който ежедневно да полага огромни усилия, за да е подготвен за следващия мач, както и да контролира самите процеси и отношения между играчите на терена и извън него. Прецених, че заради странични мои лични причини няма да мога да дам всичко това. Нямаше да бъде честно и отговорно към ръководителите, спонсорите от " Бултекс 99" и феновете да си позволя да водя отбора без да имам нужната енергия за това. Така се стигна до привличането на Дарко Костич. Той ни беше предложен като вариант още през изминалия сезон.

- Ясен ли е екипът на новия треньор?

- Абсолютно всички останали от щаба на отбора запазват своите позиции, а и няма причина да има промени, защото ви уверявам, че си вършат работата перфектно. Дано и новият треньор им се довери напълно. Това ще бъде мой съвет към него при пристигането му.

- Направихте Академик един от водещите отбори. Каква цел поставихте на Костич?

- Целите са пред самия клуб. През последните сезони не един път казвах, че целите са всеки следващ сезон да се надгражда в резултати и условия. Дали треньор е Костич, Николов или друг, целите трябва да се покачват и постоянно да се търсят нови предизвикателства. Това е единствения начин да отговарям подобаващо на всички хора, които полагат усилия над самия отбор, както и към нашите фенове и пловдивската общественост.

- Доста играчи напуснаха Академик, има ли вече техни заместници?

- По селекцията се работи доста активно и вече имаме подписани договори с 4 нови играчи, както и със Сашо Груев. В следващите дни ще бъдат обявени всички нови играчи.

- Трансферна бомба можем ли да очакваме?

- Нашите финансови възможности не дават предпоставки за трансферни бомби. Чуждестранните играчи, желани от новия треньор са вече с подписани договори от страна на клуба. В момента се търси още един играч на позицията на Митко Димитров. До началото на подготовката отборът ще бъде комплектован.

- Казахте за финансови възможности, осигурен ли е финансово Академик?

- Академик Бултекс 99 винаги е бил финансово осигурен. Стараем се разходите ни да бъдат спрямо приходите. Благодарение на "Бултекс 99", Община Пловдив и други по-малки спонсори, клубът съумя да се превърне във фактор в българското първенство. Затрудненията през изминалия сезон се появиха от загубата на спонсори на НБЛ. Респективно загубихме траншове от лигата, а тези средства бяха заложени като приход в клуба. Това наложи вземането на заеми, които ще бъдат покрити през месец септември. Скоро ще бъде обявена и известна пловдивска фирма като нов партньор на клуба.

- В агитката ли ще гледаш мачовете?

- Ще бъда от противоположната страна спрямо предния сезон.

- Мечта или реалност, Асен Николов - треньор на националния отбор?

- По-скоро мечта.

Автор: Plovdivnews.net