Когато баща ти носи името Арвидас Сабонис, очакванията към теб са наистина високи. Това обаче не притеснява Домантас Сабонис, който си е поставил амбициозната задача да продължи наследството на един от родителите си.

Баща ми е дал много от себе си на Литва. Аз също искам да го направя. За мен е чест да играя за националния отбор. Интересно е да се съревноваваш с най-добрите играчи в света”, казва реализатор №1 на деветия от Евробаскет 2017 от последния игрови прозорец на световните квалификации.

22-годишният баскетболист носи екипа на Индиана в НБА през миналия сезон, а преди това игра и за Оклахома. На лигата е отдаден и баща му Арвидас Сабонис, който е част от Портланд в периода от 1995 до 2001 г., както и през 2002/2003.

С Литва Арвидас Сабонис има на сметката си бронзови медали от Олимпиадите в Барселона през 1992 г. и в Атланта през 1996 г., както и сребро от европейското в Гърция през 1995 г.

Бъдещето обаче изглежда оптимистично за Литва. Домантас Сабонис и компания приключиха първия етап на пресявките за шампионата на планетата в Китай догодина с 6 поредни победи.

А ето и как се случи това: