Чехия победи Финландия със 77:73 в мач от Група F на световните квалификации, където се намира и националният отбор на България. 

Следващият съперник на нашите, срещу когото ще се изправят още в понеделник (2 юли) от 19:00 часа българско време в Пардубице, подпечата билета си за следващата фаза на пресявките за Мондиал 2019 в Китай с по-убедителна игра в подкошието, въпреки присъствието на центъра на Чикаго Булс Лаури Марканен в състава на скандинавците. 

Войтех Хрубан наниза 30 точки за победата на чехите в отсъствието на двете им големи звезди - центъра на Фенербахче Ян Весели и бившия съотборник на Александър Везенков в Барселона и настоящ гард на Вашингтон Уизърдс в НБА - Томаш Саторански. Двамата няма да са по екип и срещу България. 

Вчера (29 юни) пък националите ни се наложиха във важен мач срещу Исландия с 88:86, запазвайки шансовете си за продължаване напред към следващата фаза на квалификациите. 

15 минути преди първата спорна топка при визитата на България на Чехия, започва мачът на Финландия срещу Исландия в Хелзинки. По-благоприятният развой на срещата за представителния ни тим е победа на Марканен и компания. 

В този случай Исландия няма да има никакъв шанс да измести нашите от третото място в потока, което означава, че няма да е задължително българите да спечелят срещу Чехия, за да преминат нататък.