България приема Исландия в ключов двубой за своята група Ф от световните квалификации. Срещата ще се играе днес от 18.00 ч. в “Арена Ботевград”, а победата е задължителна за “лъвовете”, ако те искат да запазят шансове за класиране в следващата фаза на пресявките.

Към класирането

В момента, в групата лидер е Чехия с 3 победи и 1 загуба. Второто място е за исландците с 2 успеха и 2 поражения. Трети са финландците с 2-2. България е на последно място в 1 успех и 3 поражения.

Един срещу друг

Единственият успех на националите ни в пресявките бе именно над Исландия, при визитата им в Рейкявик на 27 ноември 2017 г. със 77:74. Над всички за тима ни тогава бе Павел Маринов с 18 точки, следван от Александър Янев с 16 и Чавдар Костов с 13 точки. За съперника пък Мартин Хермансон отбеляза 21.

Към статистиката

Двата отбора имат изравнени отборни статистически показатели. Досега в квалификациите исландците демонстрират успеваемост в стрелбата за две точки – 52% срещу 50% за българите. Зад дъгата “викингите” са 29% срещу 30% за нашите, а от линията за изпълнение на наказателни удари отбелязват в 80% от опитите си срещу 74% за ”трикольорите”. Момчетата на Крейг Педерсен овладяват по 35 борби срещу 33 за нашия отбор.

Най-добрите

Най-полезният играч на България в квалификациите досега е Александър Везенков, който достига до коефициент 17. След трите си изиграни срещи в пресявките 206-сантиметровото крило е лидер и по отбелязани точки за представителния ни тим, със средно по 18 на двубой и по борби – с по 8. Станимир Маринов е най-добрият подавач, като прави по 3.3 асистенции, в добавка към средно по 11.8 точки на среща и коефициент 11. Трети сред стрелците ни е Александър Янев, който отбелязва по 10.5 точки плюс по 5 борби на двубой, което му носи КПД 13.

От другата страна новото попълнение на АЛБА Берлин Мартин Хермансон е реализатор №1 за Исландия, като прави средно по 25.5 точки и 4.3 асистенции, което му носи КПД 24. Хлинур Баерингсон е най-добър борец за противника, със средно по 8.3 борби, следван от Тригви Хлинарсон, който пък е с по 7 и нанизва по 10.5 точки, което му носи коефициент 20.

Тези цифри обаче ще се променят след броени часове, а кой ще поема отговорността да го направи, ще разберем когато на паркета в “Арена Ботевград” излязат участникът на последното европейско срещу готовата да се бори със зъби и нокти за място напред България. 

И запомни:

This Is My House