България ще се бори за победа в днешната световна квалификация срещу Исландия. Двубоят ще се играе от 18.00 ч. в “Арена Ботевград” и ще бъде първи в петъчната програма на група Ф на пресявките в Зона Европа. В 19.00 ч. в Пардубице Чехия приема Исландия.

Една от основните задачи на националите ни в срещата срещу “викингите” ще бъде да спрат водещия реализатор на съперника Мартин Хермансон, който прави средно по 25.5 точки на мач. Гардът е и най-полезният за своя тим в пресявките с КПД 24 и е най-добър подавач в лагера на Исландия с по 4.3 асистенции на двубой.

Оказва се, че досега в квалификациите българите са единствените, които успяват да лимитират под 22 точки бившия възпитаник на университета Лонг Айлънд. Мартин Хермансон се разписа с 29 при загубата на тима си от Чехия с 69:89 през ноември, а освен това реализира 21 при поражението от България със 74:77.

Февруарският игрови прозорец бе повече от успешен за Баскетболист №1 на Исландия за 2016 и 2017 г. Той изведе селекцията на Крейг Педерсен до две поредни победи, съответно над Финландия с 81:76 след 26 точки, както и срещу Чехия със 76:75 след нови 26.

В пресявките за шампионата на планетата досега попадналият в Идеалния тим на френската ПРО А през миналия сезон и претендент за наградата MVP в нея може да се похвали с успеваемост в стрелбата от средно разстояние 62%. Мартин Хермансон допълва статистиката си с 47% от тройката и 57% точност при опитите си от линията  за изпълнение на наказателни удари.

Това обаче едва ли е случайно.

Мартин е син на бившия национал на Исландия Херман Хауксон. Още откакто хваща баскетболната топка, той си мечтае да бъде част от представителния тим на страната си, подобно на баща си. Признава, че за него това е сбъдната мечта, а химнът го кара да изпитва гордост.

Исландският баскетбол върви нагоре. Ние играхме на две европейски първенства. Хората наблюдават тези мачове и ако играеш добре, те забелязват. Започват да говорят повече за теб. Все пак излизаш срещу най-добрите играчи в Европа”, смята роденият в Рейкявик баскетболист.

Спортът за него е свързан и с футбола – най-голямата страст на исландците в момента. На коженото кълбо се отдава и Мартин до 16-годишна възраст, а сред любимците му е легендата Ейдур Гудьонсен.

Да, Ейдур беше феноменален и всички деца искаха да приличат на него. Нещо подобно правеше и Йон Арнор Стефансон на паркета, но медиите не му отделяха толкова внимание по онова време. Те гледаха Гудьонсен, но не и Йон, което е жалко, защото малките подражават на това, което виждат”, споделя двукратният шампион на Исландия. 

Посоката на неговото развитие обаче се променя преди седем години, когато той става MVP и шампион с кадетите на Исландия на турнир, който включва отбори от Скандинавия. Убеден е, че футболът му е от помощ в развитието му като баскетболист. Помага му най-вече при издръжливостта и движението на краката.

Двете победи през февруари ни донесоха много, не само на нас като играчи, но и на лигата и на страната. Много хора вече идват в Исландия, за да гледат мачове. Освен това, това вече имам и много повече последователи в Instagram”, казва с усмивка Мартин.

Успехите срещу Чехия и Финландия карат хората в Исландия да мечтаят за още.

Не съм мислил какво ще правя, ако не играя за националния отбор. Баща ми беше национал, но той никога не е участвал на европейско. Аз го направих два пъти. Това обаче е малко за мен. Чувствам, че можем да бъдем сред най-добрите. Продължаваме да работим усилено и с младите играчи. Мисля, че това е пътят, по който трябва да върви баскетболна Исландия”, убеден е гардът, който от есента  ще играе за вицешампиона на Германия АЛБА Берлин.

Вижте го сами: