Първенецът на България Левски Лукойл ще трябва да мине през квалификация, за да си осигури място в груповата фаза на Шампионската лига. Това стана ясно по-рано днес, след като от надпреварата обявиха участниците за редовния сезон и тези за пресявките, които стартират на 20 септември.

Общо 24 тима ще участват в първия кръг на квалификацията за Шампионската лига, а 12-те най-добри ще играят помежду си. Към победителите от тях ще се присъединят още шест тима в третия кръг. Това са Пардубице, Мурсия, Нантер, Байройт, Лиеткабелис и Сакария. След приключване на квалификацията само 6 победители ще получат места в групите на турнира, който ФИБА организира.

През 2018/2019 32 отбора ще участват в редовния сезон на Шампионската лига, който стартира на 9 октомври, като 26 от тях имат гарантирани места. Те ще играят в четири групи по 8, а най-добрите четири от тези тимове ще продължат към Топ 16. Четвъртфинали на разменено гостуване пък ще определят участниците във Финалната четворка.

Победителят в турнира през следващия сезон ще получи 1 млн. евро.

Жребият за групите и квалификацията за Шампионската лига ще се проведе на 11 юли от 12.00 ч. българско време в Дома на баскетбола в Женева и ще бъде предаван пряко на официалния сайт на надпреварата