Турция ще има в състава си Чеди Осман за третия игрови прозорец на световните квалификации. 23-годишният баскетболист ще облече отново екипа на тима от южната ни съседка след новобранския си сезон в Кливланд, с който игра финал в НБА.

Той ще бъде водеща фигура в състава на сребърния медалист от световното през 2010 г., който има 2 победи и 2 загуби в група Б след първите си 4 мача. Сега край Босфора очакват Украйна и Швеция в следващите дни.

 

През последните месеци роденият в Охрид, Македония Чеди Осман имаше възможност да попива от енергията на един от най-добрите играчи в света Леброн Джеймс.

Той е невероятен характер, няма как да не изпитваш уважение към него. Но за да постигне всичко това, той работи много. Страхотен професионалист е и полага много грижи за тялото си. Той е на 33 години, но има тяло, като на 20-годишен. Винаги идва първи на тренировка и си тръгва последен. Грижи се за всички. Възхищавам се на всичко, което прави, защото го прави с невероятна страст”, разказва Чеди Осман за Краля.

Преди НБА обаче за носителя на Купата на Турция от 2015 г. с Анадолу Ефес остават приятните емоции от европейското.

Евробаскет 2017 беше много важен турнир за мен. Имах възможността да играя у дома, със съотборници като Боби Диксън. Имаше страхотна атмосфера и се наслаждавах докрай на всеки един момент. Хубаво беше, че се случи точно преди сезона отвъд океана”, допълва крилото.

А феновете дават енергията на Турция.  

Мисля, че играем по-добре пред нашите фенове и се надявам това да се потвърди и срещу Швеция и Украйна. Баскетболът ни е различен, когато сме си у дома. Зареждат ни много. Винаги много се вълнувам и сега ще е така”, коментира Чеди Осман, който записа средно по 16 точки, 5 борби и 3.8 асистенции на европейското първенство. 

НБА обаче представлява опитът, от който шампионът на Стария континент за младежи до 20 години в Гърция през 2014 г. ще черпи още много в бъдеще.

За мен бе невероятно усещане да стана шампион в Източната конференция на НБА и да бъда част от плейофите, макар че не играх много. Важно бе за мен да бъда част от този тим, от случващото се в съблекалнята и от емоциите с момчетата и то в първия ми сезон в Кливланд”, споделя Чеди Осман.