България ще изиграе две контроли с тима на Тунис, чийто помощник-треньор е родният специалист Иван Костурков. Той застана пред камерата на БНТ преди двете срещи.

- Какво е усещането да сте вкъщи?

- Прекрасно! Чувствам се много добре. Веднага опитах български гозби. Срещнах се с най-близките си хора. Всичко е чудесно.

- Пристигнахте в България, за да изиграете 2 контроли срещу националния ни отбор. Защо се съгласихте да пътувате от Тунис до тук само за два мача?

- Първо искам да благодаря на БФБаскетбол, че ни поканиха да дойдем тук. Ние търсихме две контроли с отбор от европейски стил, който има много добра защитна тактика. И това основната причина да сме тук. България направи много силни изяви миналото лято в групата си за преквалификация и лично баскетбола, който играят много ми хареса. Любо Минчев ги е наредил много добре. Срещаме конкуренция от отбора на Камерун, чиито играчи практикуват играта в Европа и мислим, че тези контроли ще ни помогнат да преборим нашите противници.

- Освен да се изправите срещу отбор с европейски стил на игра, какво друго очаквате от тези 2 срещи? Ще се получат ли тези битки, които ние очакваме?

- Не знам. Не знаем нашият отбор как ще реагира. Ние изиграхме 4 контроли на ниско ниво. България не е изиграла нито една. Не знам дали ще са сработени, въпреки че играят заедно от 2 години. Очаквам да проверим цялостната тактическа защитна и нападателна подготовка и България да ни затрудни максимално.

- Следите ли развитието на българският баскетбол и има ли такова изобщо?

- Следя го. Смятам, че тази година не е цяла стъпка назад, но стъпка назад това, че два отбора се съединиха. Ако бяха продължили Левски и Академик Лукойл да работят отделно и имаха съответните финанси, може би първенството щеше да е още по-силно, но въпреки това смятам, че първенството в България се подобрява и е много оспорвано. Има три или четири отбора, които претендират за титлата. Това го прави интересно. Появяват се и качествени чужденци, които вдигат нивото на българските баскетболисти.

- Ще успее ли да се справи България с Исландия в битката за продължаване напред?

- Аз се надявам много това да се случи. Исландия е държава, в която е невероятно как 300 хил. човека развиват добри отбори в много видове спорт. Смятам, че трябва да се справим, а и с помощта на българската публика всичко е възможно.

Автор: Радина Жекова, БНТ