Една от баскетболните икони при дамите отвъд океана и член на Залата на славата Ан Донован си отиде от този свят на 56-годишна възраст заради сърдечна недостатъчност. Близките и приятелите й я описват като “човек със силна вяра и дух, смело сърце и любов към всички”.

Ан Донован е родена в Ню Джърси и е бивша баскетболистка на университета Олд Доминиън, където играе от 1979 до 1983 г. и записва средно по 20 точки и 14.5 борби, достигайки с тима до три Финални четворки в колежанското първенство на САЩ. С националния отбор на страната си печели олимпийско злато от игрите в Лос Анджелис през 1984 г. и в Сеул през 1988 г.

Треньорската й кариера премина през отбори като Филаделфия Рейдж, Индиана Фивър, Шарлът Стинг, Сиатъл Сторм, с който печели титлата в WNBA през 2004 г., както и през Ню Йорк Либърти и Кънектикът Сън. Ан Донован е била част от щаба на САЩ на Олимпиадата в Атина през 2004 г., както и на световните първенства в Берлин през 1998 г. и в Китай през 2002 г. И трите завършват с триумф на американките.

Вижте я сами: