Зала "Универсиада" е обявена за публична продан за малко над 15.6 млн. лв. Обявата е публикувана от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, съобщава Dnevnik.bg.

Търгът ще се проведе в канцеларията на Софийския районен съд на 13 юли. Желаещите да участват трябва да осигурят задатък от 10% от сумата, а срокът за подаване на заявките е от 12 юни до 12 юли.

Едноличен собственик на дружеството "Универсиада" ЕАД е "Велдер Билд" ЕАД, което има задължения към Корпоративна търговска банка (КТБ) за 8.5 млн. лв., се вижда от доклада за некоректните длъжници, публикуван на сайта на банката през 2017 г. "Велдер билд" беше част от бизнес групата "Велдер", която се управляваше от Иван Джиджев.

Внесеният капитал на "Универсиада" ЕАД е 7.34 млн. лв., показва справка в Търговския регистър. Представител на дружеството и управител на залата е треньорът на баскетболния Левски Лукойл Константин Папазов. Там неговият отбор, който стана шампион в първенството, играе домакинските си мачове.

Папазов каза пред "Дневник", че това е нормална процедура и той няма притеснения като треньор на Левски Лукойл. По думите му клубът няма нищо общо със запора, свързан с отношения от времето на КТБ.

"В момента собственик е банката. Залата категорично ще запази статута си и ще се ползва за спорт", заяви Папазов. По думите му след определянето на купувача ръководството на Левски Лукойл ще започне разговори с него в търсене на споразумение за ползване на съоръжението.

"Универсиада" е със застроена площ от 4130 кв.м. и включва три зали, десет кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири стаи - съблекални, както и машини и оборудване.

Автори: Божидар Къртунов/Веселин Николов, Dnevnik.bg