Наред с евентуалното отделяне на Националната баскетболна лига от Българската федерация по баскетбол, премахването на и без друго абсурдното правило клубовете да избират сами кои съдии да обслужват плейофните им срещи, както и евентуалното увеличаване на мачовете през сезона, една идея остана на заден план.

А именно – създаването на обединена българо-македонска лига.

Ръководството на мъжкия баскетболен елит предстои да обсъди на следващото си заседание на 18 юни дали подобна колаборация има бъдеще, за което се очаква, разбира се, и мнението на западните ни съседи.

Колко отбора играят в Македония?

В Първа лига на Македония се състезават 12 тима – челна шестица и втора шестица. Един от тях – МЗТ Скопие мери сили и в Адриатическата лига, с което автоматично отпада от сметките на хипотетичното обединение. През вече отминалия сезон АВ Охрид пък бе във Втора дивизия на АБА лига.

Целта? Вдигане на нивото в първенството.

А сега и малко история. Македонската лига е създадена през 1992 г., веднага след обявяването на независимостта на Република Македония. Най-успешният клуб до момента с общо 15 трофея е и този, с когото българският национал Чавдар Костов вдигна шампионската титла – Работнички, броени дни предни да се включи към лагера на представителния ни тим. Шест има МЗТ Скопие, Фени Индустрис следва колоната с три шампионски титли, а по една имат Струмица и Гостивар.

Любопитното е, че допреди 5 години и в продължение на цели 10 сезона, шампионът бе излъчван по подобие на Националната баскетболна асоциация – в серия до четири победи от седем мача, преди да бъде върне моделът, който следва и лигата у нас – три успеха от пет срещи.