Наскоро Илиан Евтимов приключи сезон №12 в професионалната си кариера и втори с Шоле, с който финишира на 15-то място в елитната ПРО А, записвайки средно по 4.3 точки и 1.7 борби.

След като завършва университета в Северна Каролина, крилото преминава през отбори от Италия, Германия, Кипър, а от 2010 г. се премества във Франция, където прекарва шест години в Елан Шалон. С него до 2016 г. има спечелени общо четири трофея. През последните два сезона е част от Шоле, а ето и какво сподели българина с френски паспорт пред Еurobasket.com:

За Елан Шалон

"Опитът ми в Шалон остава незабравим за мен. Спечелихме първите две титли в историята на клуба. Освен това, поставихме тима сред най-добрите в Европа. Програмата им стана една от най-добрите във Франция, след като направихме тази огромна крачка напред. Нямам лоши чувства. Пазя страхотни приятелства там, както с феновете, така и с ръководството. Завърших като играча с най-много мачове в историята на Елан Шалон."

За Шоле

"Това е първият път в кариерата ми, в който не играя плейофи. Разочароващо е, но на фона на ситуацията, мисля, че тимът се подобри в сравнение с предишни години. Подобрихме посоката, в която се развива клуба. Преди да дойда в Шоле, отборът бе много близо до изпадане от ПРО А. Радвам се, че съм част от този положителен процес, тъй като клубът има историята и традиции във френския елит."

За бъдещето

"Ще бъда на терена и следващия сезон. Вълнувам се за това лято, тъй като имам план да работя и да се върна в най-добрата си форма."

За вечния спор "Джордан-Леброн"

"Хората обичат да гледат философски на този спор. На мен ми изглежда по-просто. Леброн е почти сам, докато Джордан направи играчите около себе си по-добри. Леброн прави същото, но не успява да доминира в лигата по начина, по който Джордан го правеше. Има личности от Залата на славата с 15 и повече сезонa без титла заради Джордан, който доминираше и в двете фази на играта."

За френското

"Живях във Франция в продължение на 9 години като дете, както и последните 8 години, откакто се върнах в тази страна. Моите деца говорят три езика – български у дома, френски в училище, и английски с мен."

За играта

"До тази година винаги съм бил най-добрият реализатор във всеки отбор, в който съм играл. Когато обаче минутите на игра намалеят е нормално и статистическите данни също да се променят. Все пак, съм убеден, че все още има баскетбол в мен. Планирам да го докажа догодина. Тази година бе разочароваща за мен като играч и за отбора, чийто екип нося в ПРО А."