Миналата събота (19 май), културните институции в Ямбол за пореден път отбелязаха Европейската нощ на музеите. Регионален исторически музей в Града край река Тунджа също бе център на събития, организирани във връзка с инициативата.

Партньори на музея в играта “Моето музейно преживяване V – Пресечни точки” бяха Национална Баскетболна Лига и BGO Software Basketball League. Програмата на вечерта предложи на гостите богата спортна история, забавления, игри на открито, среща с любими спортисти.

Стартът бе даден точно в 17.00 ч. с демонстративна игра по стрийтбол на обособеното игрище на паркинга до музея. В нея се включиха отборът на юношите на Тунджа – Ямбол с треньор Андреан Илчев и девойките от състава на Природо-математическата гимназия с треньор Добринка Чолакова. Съдия на мача беше капитанът на Ямбол Станислав Говедаров.

Награди за най–добър играч на вечерта спечелиха Илиза Борисова и Десислав Георгиев. Тениски с логото на HoopKids/Баскетболни деца, осигурени от Национална баскетболна лига, бяха връчени от треньора на националния ни отбор Любо Минчев и представителя на лигата Николай Костов.

Посетителите имаха възможност да се включат в предизвикателство за стрелба в коша от различни позиции, да научат основни неща за баскетбола от Станислав Говедаров, съотборника му Евгени Иванов и спортния скаут Николай Костов, както и да се снимат в зоната за селфи и автографи.

Поощрителните награди бяха връчени по време на томболата, която се състоя в Културно-информационен център "Безистен" в Ямбол.

До сградата на музея беше подредена фотодокументалната изложба "Пътят - хроника на ямболския баскетбол.” Всички желаещи можеха да разглеждат и експозициите в залите на Регионален исторически музей – Ямбол.

Четирима щастливци си тръгнаха от Нощта на музеите с поощрителни награди от Регионален исторически музей -Ямбол: баскетболна топка с автографи от Любо Минчев, Станислав Говедаров, Евгени Иванов, Добрина Чолакова и Андреан Илчев. Директорът на музея, г-н Стефан Бакърджиев подари и шест календара от съвместната инициатива на РИМ – Ямбол и Тунджа- Ямбол "Историята е движение”.

Източник: НБЛ