Национална баскетболна лига ще подкрепи две инициативи със социални каузи. Първата е "Пловдив Спортува" 2018 и ще се проведе на 19 май (събота) от 10.00 ч. на Гребната база в Пловдив, а второто събитие е "SPORT FEST" Бургас 2018 - Фестивал на здравето и спорта, който стартира днес (17 май) и ще продължи до 20 май (неделя) на площад "Тройката" в Бургас.

Ден на предизвикателството – “България Спортува“ е социално спортно събитие, посветено на активния живот в модерна градска среда, което представя на едно място най-обичаните, познати и нови спортни дисциплини. В рамките на събитието, всеки посетител има възможност да се включи и да участва безплатно в избран спорт, групова или индивидуална тренировка, както и да получи цялостна информация за правилно хранене и здравословен начин на живот.

Мисията на събитието, да развива спортната култура на модерния градски човек бе подкрепена от Христо Стоичков, Мария Гроздева, Тереза Маринова, Евгения Раданова, Илиана Раева, Наско Сираков и др. Тази година в инициативата "Пловдив Спортува" 2018 ще се включат спортният директор на Академик Бултекс 99 Тина Димитрова и треньори от клуба.

Миналогодишното издание на форума в София привлече повече от 10 000 ентусиасти, сред които начинаещи, активно спортуващи, деца и хора с двигателни увреждания, които взеха участие в над 20 спортни дисциплини в рамките на два дни. Поради големия интерес, тази година форумът излиза от рамките на столицата и ще развълнува с присъствието си жителите на още пет големи български града – Пловдив, Бургас, Русе и Плевен, а домакин на първия спортен празник бе Благоевград.

“България Спортува“ ще превърне част от избран градски парк в арена на различни спортни и тренировъчни активности, които за първи път в подобен мащаб ще се проведат на открито. Отделни площи ще бъдат предназначени за редица спортни занимания - силови тренировки, кросфит, аеробика, йога, зумба, а на други, ще бъдат представени нови спортни активности - канго джъмпс, бъбъл футбол и арчери таг.

Идеята на фестивала “Sport fest” е да демонстрира различните възможности за спорт, които имате в града си и да ви насочи към най – правилния за вас. Освен това, ще бъдат представени много ефикасни техники, продукти и услуги за поддържане на здраве и добър тонус.

За целта ще има изградена голяма сцена и множество спортни зони, както и специална шатра, в която всеки ще може да се запознае с треньорите и представителите на клубове в областта. Ще се проведат редица демонстрации на живо и много спортни съревнования с награди. Ще има обособена специална зона за детски спортни занимания.

“SPORT FEST” има и благотворителен характер, като част от него са и Holiday Heroes.

Организирани са турнири по баскетбол, канадска борба, лека атлетика, турнир от националния шампионат по стрийт фитнес с подкрепата на Йордан Йовчев и много други предизвикателства с награден фонд, в които всеки е добре дошъл да се включи.

В баскетболните състезания ще се включи роденият в Бургас състезател на Спартак Плевен Константин Коев. Той ще заеме ролята на ментор и демонстратор в събитието. Това ще бъде второ участие на баскетболиста в турнир на Holiday Heroes. Той взе участие и в 3x3 турнира между компании в подкрепа на кампанията Великден 2018. 

Източник: НБЛ