18 милиона евро приходи ще влязат в хазната на Белград от туризъм само през следващите четири дни. От утре до неделя в сръбската столица ще се проведе финалната четворка в Евролигата с участието на настоящия клубен шампион на Стария континент Фенербахче, Жалгирис Каунас, ЦСКА Москва и Реал Мадрид.

"Файнъл Фор в Евролигата е най-мащабното спортно събитие в баскетбола в цял свят, с изключение на финалите в НБА. За нас е въпрос на огромна чест да бъдем негови домакини. Целта ни е всяка година да приемаме по едно значимо спортно събитие, което придава престиж на столицата ни", коментира кметът на Белград Горан Вешич.

В Белград се очаква да пристигнат 15 000 туристи, а общо нощувките от петък, до понеделник, когато много от гостите на финалната четворка ще потеглят наобратно, да надхвърлят 60 000. Туристите ще бъдат предимно от Турция, Испания, Русия и Литва - страните, излъчили финалистите в надпреварата.

"Ако преценим, че средно един турист ще остави в Белград за престоя си по около 300 евро, то ние ще бъдем на плюс с 18 милиона евро. Печалбатаще донесат хотелите, квартирите, баровете, ресторантите, търговските центрове и туристическите дружества", разкрива още Вешич пред местните медии.