В навечерието на първия мач с Балкан от полуфиналите на Националната баскетболна лига тази вечер в комплекс СИ²ЛА от 18.30 часа, в специално интервю за TrafficNews.bg старши треньорът на Академик Бултекс 99 Асен Николов говори за перипетиите около изграждането на тима, емоциите около баскетбола и амбициите му като треньор.

- Г-н Николов, казахте, че преди началото на сезона не сте очаквал отборът да завърши на второ място в редовния сезон. Сигурно не сте и очаквал да пробие до полуфиналите. Как се чувствате като треньор на отбор, записал историческо постижение?

Преди началото на сезона не очаквах, защото знам какви трудности имахме по селекцията. Най-големият труд беше през лятото, защото с помощниците ми за два месеца сме изгледали над 500 играчи. Будел съм ги по нощите да гледат видеа. На по-късен етап, след като освободихме Роб Дейвис и взехме Айзея Юмипиг, имаше подобрение в играта. След това - с Никола Маравич и Митко Димитров, се появи оптимизъм, че можем да влезем в четворката, но не съм очаквал второ място. За него помогна и служебната ни победа срещу Балкан. С оглед на всички тези неща, може да е изненада, но заради труда, който полагат момчетата през цялата година - изглежда напълно заслужено.

- Идването на Митко Димитров и Маравич ли беше повратният момент?

Не толкова за класирането, колкото, че дадоха сериозен баланс в състава и накараха и останалите да повярват, че сме изградили тим, който може да се бори за по-сериозни цели. Двамата напълно оправдават доверието с играта си.

- Сякаш в последните срещи като синхрон и сработеност нещата изглеждаха все по-добре. Трудно ли се гради такъв отбор?

Много е трудно. Имаме и опитни играчи, преминали през много отбори, имаме и по-млади момчета, но всички са различни. И ние сме имали трудности в отношенията треньор - състезател, но предимството ни е, че тази година разполагаме с 12 момчета със страхотен характер, които в определени моменти потискат егото си. Аз също правя такива компромиси. Стиковали сме се и се разбираме в името на общата цел. По принцип съм треньор с много високи изисквания. Когато играчите са спокойни и няма напрежение в тях, дори и аз понякога се плаша от играта, която показват. Защото гледаме и сериозни отбори по телевизията и виждаме какви грешки правят и те. В определени моменти демонстрираме доста стойностен баскетбол.

- Кой е най-добрият ви мач през сезона до момента?

Не е само един. С Рилски спортист в Самоков, мачовете с Берое от първенството и за Купата. Също така и последният срещу Ямбол, в който бяхме поставени под напрежение, но момчетата реагираха отлично и изиграха много добър двубой с висок процент в стрелбата.

- Вие самият чувствате ли развитие като треньор с този отбор?

Всеки, който се задържи повече време в един клуб, и има доверието на спонсори и ръководство, може всеки сезон да види грешките си. Претърпяваме сериозна промяна и в отношението си към играчите - стараем се да намираме подход към всеки. Учим се и от самите тях - как да развием и използваме качествата им. Нашата професия е такава, че трябва постоянно да се развиваме, да знаем кога да преглъщаме егото си.

- Няма как да не сте удовлетворен след постигнатото през този сезон...

Удовлетворен съм дотолкова, доколкото изпълнихме една цел, която дойде от само себе си след първите два сезона. Моето желание беше и в трите турнира да бъдем в Топ 4, но в Балканската лига не успяхме. Противникът беше преодолим при повече усилия от наша страна. Иначе съм удовлетворен за самия клуб и спонсорите, за баскетболната общественост. Тежестта върху мен идва от очакванията. Имали сме доста разговори с момчетата и амбициите ни са по-високи. Срещу Балкан ще играем по-освободено и се надявам да направим добри мачове. Ако ни се отдаде възможност - и да ги отстраним. Балкан е тежък и неудобен противник. Стараят се да играят твърдо в защита, тактически са добре подготвени, селектирани са отлично. В последните два сезона нямаме победа в Ботевград, но и те нямат в Пловдив. Надявам се тази статистика поне да се запази.

- Как преценявате нивото на първенството тази година?

По-високо и по-интересно е от миналата, с много динамични мачове и изненадващи резултати. Всеки отбор минава през някакъв спад, въпросът е кой кога ще го получи. Доста е непредвидимо.

- Имате ли планове за следващия сезон?

През цялата година следя определени играчи, наясно съм и кои искам да останат в отбора, но пак опираме до финансови средства. И в момента изпитваме затруднения и се ограничаваме доста в нещата, които можем да свършим в края на сезона.

- Това означава, че със сигурност ще продължите да водите Академик Бултекс 99?

Такива са желанието и амбициите ми. Треньорската професия е интересна. Има моменти, в които е доста тежко, но като дойдат добрите резултати, удовлетворението е по-голямо. Трябва да станат страхотни катаклизми, за да нямам желание да съм треньор на този отбор.

- Ще успеете ли да запазите гръбнака на настоящия тим?

Още преди сезона направихме такава стъпка и подписахме 3-годишни договори с някои играчи. Имаме уверението на Мартин Дурчев, че ще остане. Разговаряли сме и с Никола Маравич, но нямаме договорка на 100 процента. Голямото ми желание е да запазим Митко Димитров, но зависи какво ще можем да му предложим и какви оферти ще получи. Преди месец и половина имаше предложение от Гърция, което отказа, за да остане тук до края на сезона. Ако разполагаме с финансовите възможности, държа на всяка цена Митко да остане в отбора. С Айзея Юмипиг тепърва ще преговаряме. Той е добър играч и добър характер, пасва добре на тима. Амбициозен е и иска да се развива. Бихме му предложили оферта и ако не намери по-добра - ще се радваме да остане.

- Миналия сезон американци бяха основните точконосители, сега като че ли българи изнасят основната тежест..

Така е - българите имат основна роля, но и Никола и Айзея вършат страхотна работа, Мануел Джонсън ни дава стабилност и е безценен играч в колектива, защото винаги е с позитивна енергия и в залата и извън нея.

- Не ви ли се иска да виждате повече хора в залата?

В домакинските мачове публиката много ни помага, играем по различен начин с тази подкрепа. От тази гледна точка наистина ми се иска да има повече хора в залата. Надявам се да направим достатъчно, за да ги накараме да дойдат да ни подкрепят.