След демонстрациите на Димитрис Янакопулос срещу Евролигата през последните седмици, Бордът на директорите на най-силната клубна надпревара на Стария континент разпространи изявление, с което порицава отношението на собственика на гръцкия гранд.

Според съобщението, разпространено от лигата, до този текст се е стигнало след многобройни заплахи, изнудване, бойкоти и лични нападки към президента на Евролигата  Жорди Бертомеу, а освен това, той е подкрепен от 10 клуба.

Отново потвърждаваме, че отношението на г-н Янакопулос противоречи на ценностите на спорта, и по-специално на принципа на уважение. Ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, така че това лице да не участва в каквито и да било дейности, свързани с Евролигата, докато подобно отношение не бъде изкоренено. Използването на подобен натиск към баскетболната общност не се приема добре в подобна лига.

Членовете на този съвет са информирали правните служби с молба да инициират съдебно производство, за да бъдат изкоренени щетите от създалата се ситуация, която рефлектира и на останалите клубове.

Ние подчертаваме отново, че искаме Панатинайкос да остане част от Евролигата. Феновете и наследството на този голям клуб не бива да бъдат накърнявани от жестокия характер на един човек. Феновете трябва да се радват на най-добрия баскетбол в Европа, в състезание, на което принадлежат.”

Зад тези думи официално застават Анадолу Ефес, ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Барселона, Баскония, Макаби Тел Авив, Фенербахче, Армани Милано, Олимпиакос и Жалгирис.