Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков и министърът на спорта Красен Кралев се срещнаха с шефовете на ФИБА Патрик Бауман и Камил Новак. Българските спортни ръководители представиха план за развитието на баскетбола в България и бе показано старанието за строеж на добри зали през последните 10 години.  Страната ни е изявила желание да бъде домакин на една от групите на Евробаскет 2021, както и на Световно първенство за юноши.

"Показахме, че разполагаме с възможности да пренесем баскетбола в България на следващо ниво. С кандидатурата ни и евентуално домакинството за Световно първенство за юноши искаме да направим следваща стъпка в организационен план. После ще дойде нова крачка - домакинство на група на Евробаскет. Последните няколко европейски първенства показаха, че имат огромна социална и финансова възвръщаемост. Едно подобно състезание е от огромен принос за цялата държава. Приносът в социален аспект е част от целите и на БФБаскетбол в плана за развитие, който представихме пред ФИБА. В разговорите засегнахме важността на бизнеса в подобни големи състезания. За спонсорите тези форуми са от огромно значение, а изследванията показват, че възвръщаемостта не е само имиджова, но и финансова”, заяви президентът на баскетболната ни федерация.

В срещата с Бауман разбира се засегнахме темата за националните отбори. Ние искаме решение на конфликта с Евролигата в полза на националните федерации. Представихме и тазгодишното ни първенство, в което българските играчи имат много по-голяма значимост и тежест за успехите на отборите си. В тази връзка ще има промени и догодина ще има още повече българи на игрището", коментира срещата Георги Глушков.

Президентът на централата добави, че се надява България да е сред фаворитите за домакинство на световно първенство за момчета до 17 години:

"Конкуренцията е много голяма. Но вече имаме опита от една кандидатура. Имаме всички необходими условия. По отношение на залите с "Арена Армеец" дори надвишаваме изискванията на ФИБА. Овен това, БФБаскетбол има повече от 20-годишен опит като домакин на различни форуми. Всичко това ни кара да се надяваме, че ФИБА ще ни предпочете за партньор за организацията на това важно състезание."

Българската федерация по баскетбол показа желание и възможности за организиране на състезание от високо ниво в нашата страна. Става дума не само за юношески европейски първенства, които досега се провеждаха. Търси се възможност за организиране на Световно първенство за юноши и евентуално за организиране на една от групите на Европейското първенство по баскетбол през 2021 г. Това е част от една по-голяма програма за развитието на баскетбола и популяризирането му.

Очевидно е, че като спортна база нямаме абсолютно никакъв проблем да организираме една от групите за Европейското първенство. Говорим за "Арена Армеец“. Също така с хотелите, които са изградени в София, няма никакъв проблем да бъде организирано това първенство. Но това е един по-дълъг процес. Тази година предстои Европейско първенство за юноши до 20 години. БФБ ще се кандидатира за юношеско световно през 2020 г. Всичко това ще бъде част от подготовката за кандидатурата през 2021 г. Беше отчетено, че има талантливо младо поколение, което може да израсне покрай участието си такива големи форуми. Oрганизирането на такъв форум ти дава право да участваш без квалификации. Трудностите най-вече са в това, че конкуренцията е доста сериозна“, заяви и работещият във ФИБА Коста Илиев пред БНТ.

Източник: БФБ

БЪЛГАРИЯ ИСКА ЕВРОПЕЙСКО ЗА МЪЖЕ