Делегация на водещи спортни ръководители от България се срещна днес с представители на ФИБА в седалището на централата в Швейцария, се казва в официално съобщение на световната баскетболна федерация.

Двете страни проведоха разговори на много теми, включително развитието на спорта в страната, десетгодишните усилия за изграждане на първокласна спортна инфраструктура и желание България да бъде домакин на водещи световни и европейски баскетболни състезания в близко бъдеще. Българската делегация се състоеше от някои от най-важните личности на спорта и баскетбола в страната.

Тя беше водена лично от Красен Кралев, министър на младежта и спорта в България. Георги Глушков, президент на българска федерация по баскетбол, и Валентин Златев и Тодор Стойков от най-силния баскетболен клуб в България Левски Лукойл придружаваха министъра.

Кралев, Глушков, Златев и Стойков разговаряха с генералния секретар на ФИБА-Европа и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Патрик Бауман и с изпълнителния директор на ФИБА Европа Камил Новак. Те представиха план, очертаващ развитието на баскетбола в България, и подчертаха огромните усилия за изграждане на най-добрите съоръжения за отборни спортове през последните 10 години.

В светлината на тази текуща работа и огромни усилия българските ръководители изразиха желание страната да бъде домакин на състезания на ФИБА - както на световно, така и на европейско ниво в следващите години, където водещи български клубове и национални отбори биха могли да се насладят на перспективата да играят пред родна публика. Българският спортен министър акцентира върху участието и популяризирането на отборните спортове, с баскетбола на високо място в списъка, с оглед на социалната роля и въздействието, които те имат, когато става въпрос за привличане на младите

Двете страни обсъдиха и актуалните политически трудности, които засягат европейския баскетбол. С оглед на председателството от страна на България на Европейския съюз (ЕС) те коментираха ситуацията по отношение на днешните предизвикателства, пред които е изправен европейският спортен модел и как те наскоро се отразиха на националните отбори по баскетбол в Европа по време на квалификациите за Световното първенство за мъже през 2019 година.

Източник: Спортал