България ще кандидатства за домакинство на европейско първенство по баскетбол за мъже през 2021 г. и световно първенство за юноши до 17 години през 2020 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на младежта и спорта Красен Кралев с генералния секретар на ФИБА и член на Международния олимпийски комитет (МОК) Патрик Бауман и изпълнителния директор на ФИБА Европа Камил Новак.

Българската делегация, посетила централата на ФИБА в Швейцария, включваше освен министъра на спорта, президента на българска федерация по баскетбол Георги Глушков, генералния спонсор на Левски Лукойл Валентин Златев и президента на клуба Тодор Стойков. На срещата присъства и мениджърът в департамент "Национални федерации" на ФИБА Свят Коста Илиев.

Георги Глушков представи кандидатурите на страната ни за домакинство на европейско първенство за мъже през 2021 г. и световно първенство за юноши до 17 години през 2020 г.

За шампионата при подрастващите България ще кандидатства за домакинство със "Арена Армеец" в София и Двореца на културата и спорта във Варна. Процедурата за подаване на документи ще бъде отворена през септември тази година, а решението ще се вземе през май 2019 г.

"Арена Армеец" ще кандидатства и за домакин на мачове от груповата фаза на европейското първенство за мъже през 2021 г. Шампионатът ще се проведе в четири държави, като една от тях ще приеме финала. Към момента интерес да бъдат съорганизатори на шампионата на Стария континент и да домакинстват мача за титлата са проявили Германия и Сърбия. Намерение да кандидатстват за груповите фази, освен България, са заявили Италия, Испания, Чехия, Унгария, Австрия, Естония и Полша. Процедурата за подаване на кандидатури ще бъде отворена през това лято, а решението кои ще са домакините ще бъде взето през април 2019 г. 

По време на срещата беше обсъден и план за развитие на баскетбола в България. Част от него е именно приемането на мачове от първенства на най-високо ниво, за да може възможно най-много деца да се докоснат на живо до най-класните играчи и да бъдат привлечени да тренират баскетбол.

Красен Кралев акцентира върху важността на отборните спортове за физическата активност на младите и здравето на нацията, и подчерта водещото място на баскетбола за изпълнение на този приоритет.

Българският спортен министър и президентът на българската федерация Георги Глушков направиха презентация на първокласната спортна инфраструктура, изградена и реновирана в България през последните 10 години като залите "Арена Армеец", "Булстрад Арена", пловдивския "Колодрум", Двореца на културата и спорта във Варна и "Асикс Арена", като представителите на ФИБА останаха очаровани от високото ниво на съоръженията.

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите, които има при синхронизация на календарите на ФИБА и Евролигата, което създава сериозен прецедент и възможност за влияние на големите клубове при организация мачовете на националните отбори по време на квалификациите за световното първенство за мъже през 2019 г. Министър Кралев уведоми домакините, че този и подобни казуси, които заплашват европейския спортен модел ще бъдат поставени като акцент по време на Съвета на министрите от ЕС, отговарящи за спорта в Брюксел на 22 и 23 май, като част от председателството на България на Съвета на ЕС.

Източник и снимка: Спортал