След като стана реализатор №1 на Евробаскет 2017, Алексей Швед ще добави още една награда в забележителната си колекция. 198-сантиметровият гард стана най-добър стрелец в Евролигата за 2017/2018, като ще получи наградата, която носи името на легендата Алфонсо Форд.

Лидерът на Химки пребори конкуренцията на играчи като Нандо Де Коло, Неманя Недович, Лука Дончич и Ерик Маккалъм. Руският национал оставя срещу името си в статистиката в турнира средно по 21.8 точки, като демонстрира успеваемост в стрелбата от средно разстояние 50%, както и 33% от тройката и 82% от линията за изпълнение на наказателни удари.

Алексей Швед ще стане четвъртият пореден играч от руски тим, който завоюва приза. Преди година той отиде в ръцете на Кийт Лангфорд (УНИКС Казан), през 2016 г. пък бе за Нандо Де Коло (ЦСКА Москва), а година по-рано и за Тайлър Рочести от Нижни Новгород.

Призът за Най-добър реализатор е признание за Алфонсо Форд, който си отива от този свят през 2004 г. след тежка битка с левкемията. Покойният Форд на два пъти е избиран за топстрелец в Евролигата, както и за МVP в гръцкото първенство през 2001 г. и за Най-полезен играч в турнира за Купата на Гърция през 2002 г. с екипа на Олимпиакос.

Вижте го сами: