Спартак Плевен приключи сезона в НБЛ на последно място с баланс 2-22, макар че в последните си мачове в лигата демонстрира доста добра игра. За пореден път Александър Дяковски успя да направи силен колектив, който се представяше никак не лошо в срещите си от началото на календарната 2018 г.

Освен това, начело в ранглистата по асистенции през последните три седмици е играч на Спартак – Милен Дудев. Гардът отдели малко време, за да отговори на въпросите на BBALL.BG след срещата срещу Академик Бултекс 99 миналата събота. Ето какво ни разказа той:

- След няколко месеца в Берое, през ноември се върна в Плевен. Поглеждайки назад, имало ли е момент, в който си съжалявал за това решение?

- Не, аз сам взех това решение. Представянето ми в Берое не беше това, което очаквах и прецених, че в Плевен имам по-голям шанс да развия потенциала си. Мисля, че показах, че мога много повече от това, което демонстрирах там. Не съм съжалявал нито за секунда, въпреки че отбора ни е на последно място.

- Изградихте един сплотен колектив. Какво е твоето мнение за развитието на отбора?

- Мисля, че през последните два месеца изградихме наистина сплотен колектив. Всички сме само българи, имаме само един чужденец. Мисля, че и той се вписа страхотно. На него му харесва много в този отбор. Всички, които са с основна роля в отбора, израснаха супер много. Надявам се това да продължи и догодина, защото българският баскетбол има нужда от млади и перспективни състезатели.

- Най-щастливият ти момент в зала “Балканстрой” през този сезон…

- Може би победата над Академик, защото тя е една от малкото през този сезон. Смятам, че в 70% от домакинствата се представихме доста добре, като изключим последния мач с Балкан. Срещу Рилски спортист направихме много силен двубой, но загубихме буквално в последната минута. Това бе най-хубавият ни мач тази година.

- А най-лошият…

- Загубата от Академик в Правец. Не искам да ги подценявам, момчетата играха много добре, но мисля, че ние като по-опитни трябваше да спечелим, независимо от всички обстоятелства.

- В момента си №1 по асистенции в лигата. Изпревари Дерек Райт. Доволен ли си от себе си?

- Дерек Райт е доста добър гард. Преди това пък Деян Карамфилов беше №1, но след като Левски и Лукойл се обединиха, той получава по-малко игрово време. Разбира се, че това място ме ласкае, защото където и да съм играл и при подрастващи, и в А група, винаги съм бил в Топ 3, ако не първи. Тази година станах първи по асистенции и в А група. Има още един кръг от първенството и все още нищо не е ясно. Все пак, ще се радвам, ако запазя това място.

- Доста хора казват, че в някои от движенията напомняш на Александър Дяковски от времето, когато той играеше. Мислиш, че има нещо вярно в това?

- Аз бях по-малък, когато той играеше. Разбира се, гледал съм негови мачове. И сега мога да отворя и да гледам в интернет. Да, имаме доста сходни неща, но той обичаше повече да стреля. Имаше по-добра стрелба от далечно разстояние. Аз повече обичам да създавам ситуации за съотборниците ми, за да се чувстват щастливи и отбора да върви напред.

- Съжаляваш ли, че сезона свършва?

- Съжалявам да, защото в последните 4-5 мача Спартак започна да играе доста по-добре. Мисля, че заслужавахме да участваме поне в първия кръг на плейофите. Но поради това, че в първенството има 9 отбора, това няма как да се случи. Надявам се в бъдеще тимовете в лигата да са минимум 10.

- В Плевен хората страшно много Ви обичат. Би ли се върнал отново да играеш в Спартак?

- Изключително много ми харесва да играя за този отбор и в тази зала. В Плевен е може би най-хубавата атмосфера в България. Дори и когато не бях част от Спартак, ми харесваше да играя в “Балканстрой”. Бих се върнал и се надявам този град да има отбор като тези на Рилски спортист и Балкан в близките няколко години.

- Сега какво ти предстои?

- Първо искам да се възстановя, тъй като през последния месец играх с контузии. След около 20 дни ще участвам на финалите на студентското първенство. Чак след това ще почина и ще се готвя за новия сезон.

- Кой според теб ще стане шампион на България?

- Първенството е много оспорвано, с първите четири отбора, а освен това и Берое вече е равностоен на тях. Смятам, че през целия сезон най-добрият отбор е Балкан, независимо от нещата, които им се случиха в последно време – загубата от Берое и служебната загуба от Академик Бултекс 99. За мен те са фаворити.

- Последни думи към феновете за този сезон…

- Изключително много се радвам, че дори и при слабите резултати, те бяха в залата. Надявам се другата година залата е да е два пъти по-пълна и да има силен отбор, като този от предишните две години.

Снимки: LAP.BG и НБЛ