Младите баскетболистки на Славия до 14-годишна възраст триумфираха на международния турнир в памет на легендарната баскетболистка Ваня Войнова. На финала "белите" от София победиха с 39:35 тима на Радивой Корач и така не позволиха за втора поредна година трофеят да замине за Сърбия.

Турнирът се превърна в мини Балканско първенство, заради силното присъствие на представители от полуострова. От 13 до 15 април 2018 г. инициативата "София – Европейска столица на спорта” и БК Славия превърнаха зала "Триадица” в арена за баскетболни битки. За трите дни на надпреварата воденият от треньора Александър Апостолов отбор на Славия завърши турнира без загуба. За бронза тимът на Клубски патриот от Македония се наложи с 32:22 над Мелисия от Гърция.

Това бе второто издание на турнира, като преди година сръбкините от Радивой Корач записаха три победи и се наредиха първи пред състава на домакините от "Славия", Санга (Италия) и Озона (Испания), като тогава участваха състезателки до 16-годишна възраст.

Финалната среща бе изиграна пред погледа на легенди на българския баскетбол. Сред тях бе съотборничката на Войнова – Дора Дамянова. Двете баскетболистки стават световни вицешампионки и европейска шампионка с националния отбор на България. Сред официалните гости бяха и медалистките от Олимпийски игри – Петкана Макавеева и Силвия Германова.

Tова беше една много голяма баскетболистка, много добра журналистика и най-важното много хубав и голям човек. Човек, който беше красив отвътре. Колкото може повече турнири трябва да се организират, защото баскетболът се учи в тренировките, но спортният характер се обгаря в именно такива битки", споделя Германова.

Ваня Войнова (7 декември 1934 – 9 март 1993) е легендарна баскетболистка, носителка с отбора на Славия на Купата на европейските шампиони през 1959 и 1963 г. Участва на три световни първенства, като през 1959 г. в Москва българският отбор печели сребърните медали, а Войнова е обявена за най-добър център. Има и бронз от Перу през 1964 г.

Определена е за баскетболистка №1 на Европа през 1958 г. когато българките печелят златен медал на Европейското първенство в Лодз (Полша). Тя е и сребърна медалистка от Европейския шампионат през 1962 г. в Мюлуз. Носителка е на 12 последователни републикански титли

Войнова е единствената ни баскетболистка в Залата на славата. Не дочаква своя миг на признание от Международната федерация, който идва през 2001 г. - 8 години след кончината й. Приета е посмъртно, а наградата получава синът й Росен Барчовски.

Видео от турнира можете да видите тук

Автор: Станимира Атанасова, BTV Sport