Какво се случи: Рилски спортист стопи 11-точков пасив в първото полувреме, но 3,4 секунди разделиха самоковци от четвърти финал в Балканската лига в клубната им история. Селекцията на Людмил Хаджисотиров отстъпи на Башкими с драматичното 71:72 във втория полуфинал за деня в „Арена Самоков“, която приема Финалната четворка в юбилейния 10-ти сезон на турнира.

Най-добри: Една борба раздели Златин Георгиев от дабъл-дабъл. Националът прибра в съблекалнята 18 точки и 9 овладени отскочили топки. Йордан Бозов го последва със 17 точки, а Травис Тейлър отбеляза 14 и хвана 19 борби.

Повратна точка: Сюжетът от предходния двубой се повтори и във втория. Но за жалост развоят този път не бе в полза на българския тим. 

Слабо начало на Рилецо даде криле на косоварите, които натрупаха двуцифрен аванс след 10 минути на паркета – 24:14. На паркета, обаче, се появи капитанът Йордан Бозов, който вдъхна кураж за обрат на своите при 35:34 на голямата почивка.

Няколко пъти самоковци успяваха да поведат на няколко пъти във второто полувреме, но в началото на заключителния период изоставаха с 55:59. Башкими увеличи дистанцията между двата тима до 8 точки, но селекцията на Людмил Хаджисотиров се бореше. Тройка на Златин Георгиев, последвана от далечен снаряд на Шелдън Джетър стопи до 64:65, а Мартин Маринов, отново зад дъгата, изведе Рилецо напред с +2.

Последваха няколко смени на водачеството преди гостите да поведат с 68:67. Две минути без точка за нито един от двата състава остави развръзката неясна до последните 19 секунди, когато Бозов полетя за 71:70. Арън Мос изцеди часовника до 3,4 секунди преди сирената, когато фаул на Златин Георгиев го изпрати на линията за изпълнение на наказателни удари. Там американецът оформи 72:71, след което Йордан Бозов бе принуден да стреля метър зад дъгата, но пропусна. И това бе всичко.

Какво предстои: Домакините на решителния етап в регионалната надпревара имат на разположение по-малко от 24 часа, за да се съвземат и да опитат да вземат малък реванш за разочарованието в двубоя за бронза срещу Блокотехна. Начален час: 15:00. От 18:00 часа пък Левски Лукойл ще спори за трофея с Башкими.

СТАТИСТИКА ОТ РИЛСКИ СПОРТИСТ - БАШКИМИ