Бройката на чуждестранни играчи в 16-те тима участници в плейофите на НБА този сезон се увеличи до 62. В елиминациите ще присъстват представители на 33 държави, което е абсолютен рекорд в Лигата на извънземните.

Във всеки от осемте тима от всяка конференция – Източната и Западната, ще има поне по един чужденец, а първенци в тази категория са Юта Джаз и Филаделфия Сиксърс с по 7. Следват Бостън Селтикс, Торонто Раптърс и Сан Антонио Спърс, които разполагат с по шестима, родени извън пределите на САЩ.

Рекордьори по представители в каймака на световния баскетбол са Франция и Австралия, всяка от които ще има по седем свои в ¼-финалите на двете конференции. Испания има шест, Канада – четири, а Турция, Хърватия, Камерун и Бразилия – по трима.

36 от общо 64-мата европейци, които започнаха сезона в Асоциацията ще бъдат част и от заключителния му етап. Четирикратният шампион на НБА Тони Паркър ще вземе участие в плейофите за 17-ти пореден път, което е най-дългата серия сред действащите баскетболисти в лигата.

Предходният рекорд от чужденци в тази фаза бе поставен през 2007 г., когато броят на другоземците в елиминациите бе 60. Страните с представители пък бяха 30 през 2014-та.

Стартът ще бъде поставен още този уикенд, когато настоящият шампион Голдън Стейт ще се изправи срещу Сан Антонио.