Арбитражната комисия към българската федерация по баскетбол потвърди решението на Комисията по контестациите на НБЛ за служебната загуба на Балкан в мача от 1 април срещу Академик Бултекс 99. Арбитражът се събра днес след подадената жалба от страна на президента на “зелените“ Михаил Михайлов.

След разглеждане на всички представени документи, Арбитражната комисия постанови, че решението на генералния мениджър на НБЛ Лилия Борисова и Комисията по контестации на лигата от 2 април за налагане на служебна загуба на Балкан в двубоя е "правилно и законосъобразно".

"Да се приеме за вярно предложението от жалбоподателя тълкуване на разпоредбите на чл. 74 относно това, че изискването се отнася за общо един състезател от двата отбора, присъстващ на терена би означавало да се допусне съществено противоречие с правната, житейската и най-вече със спортно-състезателната логика, която е, че изискването се отнася за всеки един от отборите поотделно. Противното би поставило състезаващите се отбори в неравнопоставени условия, при които треньорите на двата отбора следва да влизат в предварителни договорки относно състава на водените от тях отбори или пък заявилият по-рано смяна отбор да бъде облагодетелстван за сметка на другия отбор. Подобно тълкуване е превратно и не съответства на спортсменската етика, каквато Българска федерация баскетбол приветства и насърчава“, се казва в аргументацията на Арбитражната комисия.

Преди около седмица Балкан излезе с мотиви по две точки, в които поиска отмяна на наложената служебна загуба в двубоя срещу пловдивчани. Решението бе взето от Комисията по контестации в НБЛ, след като във въпросния двубой през последната четвърт на паркета по екипи за Балкан се появиха едновременно и петимата чужденци – Джордан Калахан, Брандън Фортънбъри, Дейвид Хоутън, Дивон Уошингтън и Игор Кесар.

БАЛКАН ОСМЯ ПРАВИЛНИКА, ИСКА ОТМЯНА НА СЛУЖЕБНАТА ЗАГУБА

СЛУЖЕБНА ЗАГУБА ЗА БАЛКАН