Сезонът в NCAA е към края си, а кулминацията му ще бъде сложена на 2 април, но преди това трябва да бъдат излъчени финалистите. За двете места в битката за златото ще се борят Лойола Чикаго и Мичиган, както и Виланова и Канзас.

BBALL.BG Ви даде няколко факта, които могат да дадат предимство на Виланова в спора за финала, а защо не и да му донесат шампионската титла при колежаните. Ето и кои са те:

1. Виланова обича Файнъл Фор

След като отстрани Тексас Тех в регионалния финал миналата седмица, Виланова си осигури място във Финалната четворка за втори път през последните три години. Освен това, “дивите котки” фиксираха 134-та си победа през последните четири сезона, с което изместиха Дюк (б.а. - от 1997-2001) от класацията за най-много победи в такъв период. Бившите играчи на Виланова Крис Дженкинс и Джош Харт, както и част от основните фигури в настоящия състав Джейлън Брънсън и Майкъл Бриджис са със заслуга за това постижение на тима.

2. Момчето, което обича да печели

Кандидатът за приза Най-добър играч на сезона Джейлън Брънсън наистина обича да побеждава. Съдбата го е поставила на този път, а той върви уверено по него, след като става световен шампион до 19 г. със САЩ, триумфира с титла от щатското първенство с отбора от гимназията “Стивънсън”, а освен сега ще играе и на Файнъл Фор. Той се отличава с високо баскетболно IQ, разчитане на всяка една игрова ситуация и умения за стрелба от дистанция.

3. С поглед към НБА

Когато Виланова триумфира със златото през 2016 г., доста скаути си зададоха въпроса дали в отбора има играчи, които могат да попаднат в първия кръг на драфта в НБА. Джош Харт им даде отговор през миналата година, след като бе избран под №30 от Юта. Още един потенциален подобен пик може да се окаже и Майкъл Бриджис, който записва средно по 18 точки на мач и може да се похвали с успеваемост в стрелбата зад дъгата 44.6%.

4. Другата страна

За Виланова най-голямата победа по пътя към Сан Антонио може би бе във втория кръг, срещу Алабама. Причината се коренеше във факта, че в три от предишните четири години в тази фаза Уайлдкетс губеха от отбори, които бяха поставени по-ниско. Единственото изключение бе през 2016 г., когато Виланова спечели трофея в NCAA. Треньорът Джей Райт е уверен, че момчетата му знаят къде са побеждавали и къде са губили и уважават факта, че този сезон имат шанс отново да се борят за върха.

Вижте ги сами: