Финалната четворка в NCAA ще завладее баскетболния свят след броени часове. Тази нощ в 1.09 ч. българско време Мичиган ще излезе срещу Лойола Чикаго в първия полуфинал в Сан Антонио, а около 3.49 ч. Виланова и Канзас ще определят последния финалист в турнира при колежаните.

BBALL.BG Ви представя четири интересни факта, които могат да наклонят везните в полза на Мичиган в битката за върха в колежанското първенство на САЩ.

1. Ролята на фаворит

Мичиган, който може да се похвали с баланс от 32-7 този сезон, влиза в ролята на фаворит в сблъсъка с Лойола Чикаго, но дали това няма да му натежи?! Уолвъринс ще разчитат на гарда Дънкан Робинсън, който стартира кариерата си в Дивизия III, както и на Мохамед-Али Абдул-Ракхан, присъединил се към тима след като от него си тръгнаха Ник Стаускас и Глен Робинсън III. Чарлз Матюс пък се премести от Кентъки, където получаваше малко игрово време. Дори Мориц Вагнер не бе сред кандидатите за стипендии от университетите отвъд океана, но треньорът Джон Бейлин се довери на инстинкта си и го привлече в състава.

2. Защитата

Уолвъринс определено се стараят доста в защита този сезон, което им отрежда трето място по ефективност в този компонент от играта в САЩ. По пътя към финала те отстраниха Монтана, Хюстън, Тексас A&M и Флорида Стейт, като в три от тези срещи заложиха именно на силно представяне в отбрана. Монтана вкара само 47 точки, докато Хюстън приключи с едва 36% успеваемост от средно разстояние, а Флорида Стейт допусна 14 грешки за едно полувреме.

3. Кой го умее най-добре?

Ксавие Симпсън e ключът към добрата игра в защита на Мичиган. За него помощник-треньорът на тима Сади Уошингтън казва: “Неговата упоритост е заразителна!”, а гардът потвърждава думите му с много работа, която му носи и място сред титулярите от януари насам. 21-годишният баскетболист умее да пази съперниците си без да бъде прекалено агресивен и да трупа нарушения. На игрището той нерядко се сърди на колегите си, които не се влагат в защита в определени ситуации.

4. Вдъхновението

Едва ли сте си мислили, че няма да срещнете чудо и тук. За Мичиган това е 23-годишният Остин Хеч, който получава специална стипендия и шанс от Джон Бейлин да играе колежански баскетбол отново. Той се появява в игра в пет мача като първокурсник и след това става неизменна част от клуба, като помага на отбора и щаба. Всичко това за Остин идва като благословия след като оцелява след две самолетни катастрофи, първо през 2003 г., когато губи майка си и братята си, а след това и през 2011 г., когато от този свят си отива и баща му.

Вижте ги сами: