И този във Финалната четворка в Адриатическата лига за жени ще има българско участие. По-късно днес от 19.15 ч. в своята зала “Младост” Монтана 2003 ще излезе срещу Будучност във втория полуфинал, а в 16.00 ч. Целе ще играе с Цървена Звезда. За първи път от 11 години България е домакин на последния етап от турнира.

Последният и единствен досега триумф в Адриатика при дамите в “бяло-зелено-червено” е от 2007 г. Тогава ЦСКА с треньор Георги Божков достига до златото след победа над Шибеник със 73:67 във финала, който се играе в София. Хърватките пристигат в България като носител на трофея в последните му две издания, но си тръгват с наведени глави и със сребърни медали.

По пътя към финала “червените ангели” вземат скалпа и на друг хърватски гранд Госпич след 75:71. В селекцията на ЦСКА тогава са американките Тифани Джонсън и Латаша Байърс, както и Бранкица Хаджович, Таня Чиров и бивши баскетболистки на Славия като Силвия Пеева, Наталия Топалова и Теодора Петрова, както и Елена Йоловска и Светла Асенова. Първите две отбелязват общо 36 точки за българския тим в последната битка срещу Шибеник.

ЦСКА приключва 2006/2007 с 16 победи от 22 мача в Адриатическата лига, като дори получава правото да играе в Евролигата през следващия сезон. След трагичната смърт на генералния мениджър на клуба Емил Коен и президента Фладимир Федяев през лятото на 2007 г. обаче отборът се разпада и бива разформирован заради липса на средства, но походът на дамите в червено през онзи сезон ще остане завинаги в историята.

Сега тя може да бъде допълнена от нов такъв и то в същия турнир. Адриатическата лига при жените е създадена през 2001 г. и в нея участват отбори от Македония, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и България. Най-титулуваният тим в него е Шибеник с 5 трофея, следван от Госпич, Партизан и Целе с по 2. По едно злато имат във витрините си Радивой Корач, Железничар Сараево, ЦСКА, Будучност и Венеция.