19-тата седмица в Националната баскетболна лига бе дългоочаквана от мнозина. След повече от едномесечно прекъсване, първо заради паузата, подготовката и квалификационните мачове на националния ни тим, а после и заради финалния етап на търнира за Купата на България, уикендът предостави на феновете солидна доза клубен баскетбол.

Като изключим успеха на Левски Лукойл при визитата във Варна срещу Черно море, преобладаваха домакинските победи. Рилски спортист се наложи, макар и трудно, над младия Академик София, който вече се гордее с трансфера на един от най-обещаващите родни таланти - Йордан Минчев, Академик Бултекс 99 спечели срещу Ямбол, а Берое, вече с Филип Виденов в редиците си, не изпита трудности срещу Спартак Плевен.

Ето и поглед към Идеалната петица на BBALL.BG за 19 кръг в НБЛ:

1. Алън Арнет (Ямбол) - КПД 29

Американецът не стигна за щастива развръзка на ямболии в Града край тепетата, но за пореден път доказа, че може да бъде и е състеззател, на когото съперниците трябва да обръщат специално внимание по време на скаутинг. Четата на Иван Чолаков кретта на назавидното 7-мо място в подреждането, но предвид облика на тима в момента, сезонът със сигурност е по-добър от предходния.

Статистика: 28 точки, 11 борби, 4 асистенции, 2 откраднати топки и чадър за 36 минути

2. Димитър Димитров (Академик Бултекс 99) – КПД 30

Не се изненадвайте, че виждате крилото в точно тази позиция в класацията ни. Този кръг бе седмицата на високите момчета. И всичко друго, освен да ги съберем в един „идеален отбор“, макар и само на хартия, би било нечестно. И така, Митко оформи дабъл-дабъл при успеха над Ямбол и отново показа, че се чувства на правилното място в Пловдив и под ръководството на Асен Николов.

Статистика: 22 точки, 11 борби, 5 асистенции и 1 чадър за 35 минути

3. Александър Янев (Берое) - КПД 35

Силна седмица за още един от националите ни. Единственият, който носи фланелката на представителния ни тим от старозагорския клуб, бе на изключително ниво при успеха срещу плевенчани, и неслучайно се превърна в ай-полезния състезател на 19 кръг в НБЛ. Всъщност, постигнатото от него тази събота едва ли изненадва някого, тъй като крилото прави най-силния си сезон в България.

Статистика: 24 точки, 9 борби, 6 асистенции, 1 открадната топка за 27 минути

4. Травис Тейлър (Рилски спортист) – КПД 20

Дойде ред и на един от най-постоянните воини в селекцията на Людмил Хаджисотиров. Седмица, след спечелването на Купа България 2018, което върна трофея обратно в Самоков след двегодишно прекъсване (Рилецо ликува и през 2016 г. – б.а.), съставът не очакваше да полуви толкова здрав отпор от младоците на Георги Давидов в Академик София. И, макар да допуснаха подценяването да усложни двубоя им, самоковци взеха своето. Начело с Тейлър.

Статистика: 17 точки, 4 борби, 1 открадната топка за 14 минути

5. Кийт Клентън (Левски Лукойл) - КПД 25

Още един абонат в класацията ни. Позициите на американеца в Левски Лукойл изглеждат повече от стабилни, въпреки че след загубения финал за купата, един чужденец (Джъстин Нокс – б.а.) вече получи „отпусното“ си от „синята“ селекция. Центърът се бори здраво във всеки сблъсък и без да блести излишно, дава точно това, което се очаква от него. Така бе и срещу варненци.

Статистика: 14 точки, 13 борби, 2 асистенции, 1 открадната топка за 20 минути