Барселона продължава да бъде благосклонно място за българските баскетболни специалисти, дори и във времена, в които няма и помен от старата слава на каталунския клуб на европейската сцена. Тони Дечев стана поредният наш специалист, за когото домакините от "Палау Блауграна" отварят широко вратите си.

Бившият наставник на Лукойл Академик, който през миналото лято се раздели със "студентите", е специален гост на Барселона от началото на седмицата. Дечев, чийто договор с шампионите у нас изтече и не бе подновен, се намира в Испания с благословията на легендарния треньор Светислав Пешич, който за по-малко от месец, на практика възроди Барса, извеждайки отбора до изненадваща за мнозина купа на страната.

Дечев попива от опита и знанията на сърбина през последните дни, като присъства на всяка тренировка на тима на Александър Везенков, а в петък вечер бе в трибуните и при категоричната победа над Цървена звезда с 88:54. Успехът обаче не топли Барселона, защото съставът крета на предпоследно място във временното класиране и отдавна се прости с мечтите за участие на 1/4-финалите в Евролигата.

Вероятно за визитата на Тони Дечев пръст има селекционерът на България и на Берое Любомир Минчев, който е ученик на Светислав Пешич в треньорската школа на ФИБА, а освен това, двамата ги свръзва и дългогодишно, топло приятелство. Минчев пък е кум на Дечев и съпругата му Красимира. Двете семейства посетиха съвместно Барселона на ваканция миналото лято, когато Светислав Пешич бе много далеч от треньорското място в гранда.