Една от най-ярките фигури, оставили завинаги своя отпечатък в българския баскетбол, Тодор Стойков празнува рожден ден днес. Легендарното крило на Черно море, Лукойл Академик и националния ни отбор навършва 41 години.

Големият Тодор Стойков слага край на забележителната си спортна кариера в края на септември 2013 г. Няколко седмици по-късно е удостоен със званието "Заслужил гражданин на Община Правец". От март 2015 г. поема функциите на спортен директор на Лукойл Академик, като може да се похвали с три шампионски титли като ръководител през предишните три сезона, като и със Суперкупата на България през 2016 г.

През последното десетилетие Тодор Стойков помага за популяризирането на баскетбола. В Европа бившият национал все още държи рекорди като Реализатор №1 в цялата история на УЛЕБ Къп (б.а - сега Еврокъп) - 1138 точки в 78 мача, или средно по 18.5 на двубой, както и втори във вечната ранглиста на турнира по коефициент на полезно действие – 17.3 на мач.

Тодор Стойков извежда Лукойл до 11 шампионски титли и 6 Купи на България. В знак на уважение към неговите успехи ръководството на “студентите” взема решение да извади завинаги от употреба екипа му с №15 през февруари 2014 г.

В кариерата си той носи още екипите на Черно море, Розето, Скафати и Валенсия. Дългогодишен лидер и капитан на мъжкия ни национален отбор.

От началото на януари е президент на новия проект в българския баскетбол Левски Лукойл.

Днес играчите в "синьо" могат да му поднесат хубав подарък, ако вдигнат Купата на България след финала във Велико Търново, в който ще излязат срещу Рилски спортист в 17.30 ч.  

Екипът на BBALL.BG честити рождения ден на големия Тодор Стойков, като му пожелава здраве, щастие и успехи във всяко начинание!