България ще се сдобие с нов носител на Купата след броени часове. Днес от 17.30 ч. в ДКС “Васил Левски“ във Велико Търново Рилски спортист и Левски Лукойл ще премерят сили помежду си, а около 19.00 ч. един от тях ще прибере трофея и ще се отправи към вкъщи, за да го постави във витрината си.

Преди да се насладим на решителния мач от Купа България 2018, BBALL.BG ви връща две години назад, за да ви припомни последния триумф на Рилски в турнира.

Под ръководството на тогавашния треньор Росен Барчовски, в чийто щаб през 2016 г. бе настоящият наставник Людмил Хаджисотиров, самоковци поставиха на колене в Ботевград шампиона Лукойл Академик с 90:80 и за първи път в историята си вдигаха Купата. Преди това Рилецо отстрани Берое на 1/2-финал, а на 1/4-финалите се справи с Ямбол.

Американецът Франк Търнър хвърли цял Самоков в радост преди 24 месеца след като навъртя 21 точки във финала. Тони Гуджино се разписа с 20. Тристан Кери остана с 16. Павлин Иванов и Донел Тейлър пък реализираха по 15 точки за Академик.

В онзи финал развръзката дойде след почивката, когато самоковци заиграха страхотен баскетбол, а Лукойл се надпреварваше да греши. След 30 минути на таблото в красивата арена светеше 61:52 в полза на "сините". Четвъртата четвърт започва със закъснение от около 10 минути, защото електронната уредба се развали. И това обаче не спря устремът на Рилецо. Шест минути преди сирената авансът на четата на Барчовски и Людмил Хаджисотиров бе 69:61 след тройка с фаул на заразилия с огромното си сърце всички съотборници Николай Стоянов. Пробив на Франк Търнър покачи на 71:61 5:30 преди края. И вече всичко в този двубой бе решено.

Днес обаче Стоянов е в редиците на Левски Лукойл, а от онзи тим на самоковци на паркета ще видим само трима. Това са капитанът Йордан Бозов, Златин Георгиев и Дарин Иванов. Дали те ще триумфират за втори път с Рилецо в турнира, само времето ще покаже.