Последната битка в турнира за Купата на България при мъжете за 2017/2018 ще се проведе след броени часове. Днес в 17.30 ч. ДКС “Васил Левски” във Велико Търново ще събере отборите на Рилски спортист и Левски Лукойл, които ще излъчат новия носител на трофея в 64-то му издание.

Преди обаче да погледнем към старопрестолния град, BBALL.BG ще Ви припомни накратко за последната спечелена купа на столичани, които се завръщат в битката за него за първи път от четири години.

Точно през 2014 г., насред София, в зала “Универсиада” селекцията на Константин Папазов вдигна купата, след като във финала постави на колене Черно море след 100:97 и за 15-ти път в историята си бе на върха в турнира. По пътя към него тогава Левски отстрани Рилски спортист след преиграване на 1/2-финалите, както и Черноморец на 1/4-финалите.

В герой за “сините” в онзи финал се превърна американецът Брандън Хийт, който приключи с 31 точки и 6 асистенции, допълнени от 27-те на сънародника му Лайънъл Чалмърс.

Левски държеше нещата под контрол, през по-голямата част от първото полувреме срещу Черно море, а феновете в зала “Универсиада” видяха тройка от центъра на Брандън Хийт, която оформи 48:41 за столичани на почивката. След паузата варненци не се предадоха и сведоха пасива си до 4 точки, за 63:67. През последната четвърт надлъгването продължи, но "сините" се оказа по-съобразителни и чрез Лайънъл Чалмърс и Джумейн Джоунс стигнаха до крайния успех след 100:97.

Четири години по-късно Левски отново ще се бори за купата, но 221 км. по на изток и с компанията Лукойл България зад себе си, след като двете страни се обединиха в началото на годината. 

Eдинственият, който е в състава на “сините” тогава и сега е капитанът Алекс Симеонов, а дали днес той ще получи честта да вдигне трофея, предстои да разберем.

Снимки: Левски Лукойл - Официална страница във Фейсбук