Двама български национали намират място в челото на няколко от индивидуалните статистически категории в световните квалификации. Добрата игра на Александър Везенков и на Дий Бост ги постави сред най-добрите при реализаторите, по борби и по асистенции.

Американецът с български паспорт Дий Бост е на върха в листата по асистенции, въпреки че има само два изиграни мача в световните квалификации. Гардът прави средно по 9 завършващи подавания на двубой и има общо 18. В Топ 3 е и Джамар Уилсън от Финландия с по 8 асистенции на среща.

Александър Везенков заема осмо място при реализаторите в Зона Европа на световните квалификации. Крилото на испанския гранд Барселона има общо 54 точки или средно по 18 в трите си изиграни двубоя с екипа на България досега. Лидер по този показател е Майкъл Диксън от Грузия с общо 108 точки.

Избор №57 на Бруклин във втория кръг на драфта в НБА през 2017 г. попада и сред най-добрите борци в пресявките. Александър Везенков е шести в тази графа, като овладява по 8 борби на мач или общо 24. Първи пък е Емануел Кате от Румъния с по 10 борби на среща.

След изиграването на мачовете от февруарския игрови прозорец България има баланс от 1-3, като заема последно място в Група Ф на световните квалификации.

Снимки: ФИБА и LAP.BG