Около 4500 мили и 7200 км – това е разстоянието, което Янис Бурусис трябва да измине, за да се присъедини към националния отбор на Гърция от своя клубен тим – китайския Джъдзян. Където и да e бил досега обаче 34-годишният баскетболист никога не се e съмнявал в решението си дали да облече националния екип.

Докато стоя на краката си, ще играя за националния отбор. Никога не съм имал колебания. Този тим е моят втори дом. Всеки път, когато съм на терена, давам всичко от себе си за него и той ми е дал толкова много в кариерата ми. На 22 години с него станах европейски шампион и искам да му върна всичко това”, убеден е Янис Бурусис, който триумфира с Гърция на европейското през 2005 г. в Сърбия и Черна гора.

“Пътуванията не са никак леки. Доста е напрегнато. В момента обаче в Китай има празници и от клуба ми дадоха разрешение да играя за Гърция. Освен за Евролигата, трябва да се помисли и за националните отбори. Важно да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни. Представителните тимове са твърде важни, за да бъдат обезценявани”, казва още центърът.

Гърция има баланс от 3-0 в своята група в световните квалификации, а той може да бъде увеличен още днес при домакинството му на Великобритания. Двата отбора играха веднъж, през ноември 2017 г. в Лестър и тогава южните ни съседи триумфираха след 95:92.