В последен мач за 23 февруари от квалификационния прозорец за Световното първенство през 2019 г. считаният за аутсайдер до момента Исландия победи Финландия с 81:76. Селекцията на Крейг Педерсен регистрира първи успех в Група F от началото на пресявките за следващия Мондиал, с което се изравни по баланс с националния тим на България – 1-2.

За да продължат напред към следващия етап на квалификациите избраниците на селекционера Любомир Минчев трябва да попаднат сред първите три отбора в потока. Лидер е Чехия с пълен актив от 3 победи. Следва Исландия, заради по-добър точков баланс. Третото и четвъртото място са за съответно България и Финландия, като единственото преимущество на нашите пред скандинавците засега е фактът, че допускат едва точка повече, отколкото отбелязват – 233/234, докато Финландия е с пасив от 11 точки от началото на цикъла.

След по-малко от 48 часа “лъвовете” гостуват именно в Хелзинки в търсене на евентулен втори успех, който би увеличил шансовете. Добрата новина за нашите е, че въпреки скорострелното завръщане на Александър Везенков в лагера на Барселона още в сряда и невъзможността му да облече екипа на трикольорите срещу Чехия (76:78), 206-сантиметровото крило ще е на линия за двубоя.